1. Blog
  2. Önéletrajz Súgó
  3. Hogyan írjunk önéletrajzot
Írta: Rolf Bax:Rolf Bax:

Hogyan írjunk önéletrajzot

36 perces olvasmány
Hogyan írjunk önéletrajzot
Illusztrálta:Katya Vakulenko
Minden tipp, eszköz, sablon és példa, ami 2022-ben a jó önéletrajz elkészítéséhez szükséges.

Egy tökélyre fejlesztett és jól megírt önéletrajz olyan, mintha az álláskeresés során sikerülne szupererőhöz jutnia. 

Miközben a legtöbben szép lassan haladnak előre a szamárlétrán, Ön egyszerűen feltenné karmazsinvörös sapkáját és megelőzne mindenkit. Ez a "Hogyan írjunk önéletrajzot" útmutató felsorolja az önéletrajz-készítés legfontosabb építőelemeit és az eredmény pontosan egy ilyen magával ragadó önéletrajz lesz.

Ebben a blogbejegyzésben az önéletrajzírás 10 fontos lépését foglaljuk össze:

Néhány szó a szerzőkről: A CVapp.hu állásbiztos önéletrajz sablonjai szerte a világon már több, mint 5 millió álláskeresőnek segítettek elkészíteni kiváló CV-jüket. Csapatunk elkötelezetten igyekszik mindenben segíteni az álláskeresés során... úgy, hogy eközben ez a kaland a lehető legkönnyebb és legkellemesebb maradhasson!

Képzeljen el két nagyszerű szakembert, fantasztikus bizonyítványokkal, tehetséggel és szakértelemmel. Az egyetlen különbség köztük az, hogy az egyiküket soha nem hívják be állásinterjúra és az automatizált rendszerektől is elutasításban részesül. Miközben a másik jelöltet ágazata vezető vállalataitól is visszahívások várják.

Miben különbözik a két szóban forgó személy? Gondolhatunk az eltérő kapcsolati hálóra és a körülményekre. De a különbség leggyakrabban egy nagyszerű önéletrajz, ami egész egyszerűen álláslehetőségeket eredményez. A szakemberek számára éppoly fontos a marketing és a reklám, mint egy vállalkozás esetében. Mutassa be magát úgy, mint a feladatkörre nyilvánvalóan legalkalmasabb jelölt.

Az életben gyakran a kis dolgok számítanak leginkább.

A lényeges kiindulási pont: mit használjunk önéletrajz készítéséhez?

Egyenesen belevágunk a közepébe, nem kerülgetjük a forró kását. 

Az önéletrajz végső verzióját semmiképp ne egy alap szövegszerkesztőben készítse el. Természetesen, ezek a programok alkalmasak arra, hogy lejegyezzen néhány gondolatot, viszont a MS Word, az Excel és hasonló programok használata során előfordulhat néhány probléma, ami hátráltathatja az álláskeresést.

Ezek az alábbiak lehetnek:

  • Bonyolult és időigényes formázási folyamat
  • A fejlécben/láblécben megadott adatokat más rendszerek nem képesek olvasni
  • Szegényes, jellegtelen vizuális megoldások, amivel önéletrajza beleolvad a többi dokumentum közé
  • Formázási megoldások, melyek más programokban eltérően mutatnak
  • Hibás vagy sérült fájlok, és a sort még folytathatnánk

Szóval, mi a megoldás? 

A legtöbb esetben a munkáltatók az önéletrajzot PDF formátumban kérik. Ennek általában egyértelmű előnyei vannak: ez egy általános formázási megoldás, mely nem változik és a legtöbb szoftverrendszer képes elolvasni és megjeleníteni. 

Tegye
  • Jó példa: Használjon HR-vezetők és pályázó figyelő rendszerek által tesztelt, szakszerűen felépített elrendezést és eszközöket.
     
Ne tegye
  • Használjon hagyományos szövegszerkesztőt, amivel több órányi munka után valószínűleg egy olyan önéletrajzot készít el, amit a munkáltató szoftvere nem fog tudni elolvasni.

A letisztult, tömör és csodás, PDF formátumban lementhető önéletrajzok készítéséhez az online szerkesztők az ideális eszközök. Ezekkel a webes és/vagy szoftveres megoldásokkal kifejezetten feltűnő képi elemeket, technikailag használható és tartalmilag optimalizált önéletrajzokat készíthetünk. 

A kifejezetten önéletrajzok szerkesztésére alkalmas szolgáltatás/platform használatával rengeteg időt takaríthat meg, ráadásul a tipikus hibákat is elkerülheti. Egy online önéletrajz-szerkesztővel pontosan azt az önéletrajzot készítheti el, amit a HR-vezető is látni fog.

Képi megoldások, sablonok és az első benyomás

Mindannyiunkat befolyásolja, amit a szemünkkel érzékelünk. Az első benyomás mindig az esztétikai élménytől, a szimmetriától és a képi elemektől függ.

Az állásinterjúra gondosan kiválasztjuk a ruházatunkat, miért ne fektetnénk ugyanennyi energiát önéletrajzunk megjelenésére? A személyes találkozó előtt ezzel a dokumentummal üzenünk a munkáltatónak, és ez az első benyomás hosszan megmarad a HR-vezetőben.

A Ladders cég egyik tanulmánya alapján a munkaerő-toborzók átalagosan 6 másodpercet töltenek egy önéletrajzzal mielőtt áttérnek a következőre (ahogy azt már a munkakör-specifikus útmutatóinkban és példáinkban említettük). Ez alatt a valóban rövid idő alatt, a tudat alatti döntést gyakran az önéletrajz "kinézete" alapján hozzák meg. Ha a dokumentum letisztult és szépen van megszerkesztve, az alapján a HR-vezető a jelentkező személyiségéhez jó tulajdonságokat köt. 

Szakértői javaslat

Ha önéletrajzát ikonokkal egészíti ki, felhívhatja a figyelmet a kívánt szakaszokra és könnyen kitűnhet a jelentkezők tengeréből. 

Természetesen saját sablonokat is alkothat, de a legjobb megoldás mégis az, ha a már gyakorlatban tesztelt képi elemekre hagyatkozik. Kivéve persze, ha egyébként profi tervező. A sablonok kialakítása egy bizonyos karaktert és hangulatot sugároz: kiemelheti a jelentkező kreativitását, megbízhatóságát, fegyelmezettségét és egyéb erényeit.

Tegye
  • Használjon szakértők által megtervezett elemeket és sablonokat, melyek tartalom, hatás és vizuális elemek tekintetében a legoptimálisabbak.
     
Ne tegye
  • Töltsön órákat vagy akár napokat a tökéletesen megtervezett/elrendezett sablon megszerkesztésével, majd próbálja meg megoldani a felmerülő műszaki problémáka

A CVapp.hu sablonjainak megtervezése és megalkotása során minden szempontot figyelembe vettek és a sablonokat adott foglalkozásokhoz, ágazatokhoz vagy az álláshirdetés körülményeihez lehet igazítani.

Íme egy példa sokszínű, gyakorlatban kipróbált és szakszerűen megtervezett sablonjaink tartalmára:

Önéletrajz formátumok: figyelemfelkeltő felépítés

Most, hogy már átbeszéltük a képi elemek fontosságát, térjünk át a szövegre. Az önéletrajzok szöveges elemeit leginkább a formátum határozza meg, ami lehet: 

  • Fordított időrendi sorrend
  • Gyakorlatias
  • Kombinált (Egyesített önéletrajz).

A Fordított időrendi sorrendben összeállított önéletrajz nem csupán a leggyakrabban használt változat, de emellett rengeteg munkáltató és ágazat ezt a formátumot várja el. A fordított időrendben megírt önéletrajz legnagyobb előnye, hogy könnyen áttekinthető, rendkívül egyértelmű és szerkezete lineáris. 

Szakmai tapasztalatait és korábbi munkatapasztalatait a legutolsótól a legrégebbiig sorolja fel. Az álláspályázat szempontjából a legutóbbi munkakörök a legfontosabbak. Igazán jó megoldásnak számít, ha folyamatosan dolgozott, és a legutóbbi munkahelyein fontos munkaköröket töltött be. De mi a helyzet, ha még csak most végzett tanulmányaival vagy van néhány év, mikor nem dolgozott? Itt jut jelentős szerephez a Gyakorlatias és a Kombinált önéletrajz-formátum.

Szakértői Javaslat: A Fordított időrendben megszerkesztett önéletrajz pont azt használja ki, hogy az olvasó csak rövid időt szán egy-egy dokumentumra és a munkaerő-toborzók elfoglaltak. Éppen ezért a legutóbbi, illetve leginkább lenyűgöző elemeket helyezze előre. Használja ki ezt a 6-7 másodpercnyi "figyelmet"!

A Gyakorlatias önéletrajz formátum a szociális és a tudásalapú készségekre alapoz, ezek az önéletrajz központi elemei. Ha tanulmányaival frissen végzett, kezdő álláskeresőként még nem rendelkezik elegendő tapasztalattal, vagy karrierjében most készül másik ágazatra váltani, valószínűleg a Gyakorlatias formátum lesz a jó választás. Az önéletrajzban nyugodtan megemlíthet korábbi projekteket, közhasznú kezdeményezéseket vagy más területen szerzett tapasztalatokat is.

A Kombinált formátum egyforma hangsúlyt fektet a készségekre és a kapcsolódó munkatapasztalatokra, ezért sok műszaki és természettudományos munkakörhöz alkalmas (bár természetesen más foglalkozásoknál is használható). Sok modern önéletrajzban a dokumentum felső részében hosszan felsorolhatja készségeit mielőtt rátérne a fordított időrendi sorrendben megjelenített munkahelyi tapasztalataira, így ezeket nyugodtan tekinthetjük kombinált formátumú önéletrajzoknak.

Az alábbi példán megtekintheti hogyan épül fel egy erős képi elemeket tartalmazó önéletrajz:

Nézze meg részleteiben is hogyan érdemes felépítenie önéletrajza szerkezeti elemeit. Olvassa el Önéletrajz Formátumokról szóló útmutatónkat, valamint a Gyakorlatias és az Időrendi formátumot tartalmazó önéletrajzokról szóló cikkeinket!

Önéletrajz szakaszai: a munkakör szempontjából fontos tulajdonságok listája

Gyakran nem egészen egyértelmű, hogy egy önéletrajzban pontosan milyen szakaszokat érdemes feltüntetni. 

Ez nem meglepő, hiszen az, hogy melyik szakasz fontos függ a foglalkozástól, a munkakörtől, az ágazattól és a tapasztalatok jellegétől. A szakaszokat két fő kategóriába sorolhatjuk: szükséges és választható. Tételezzük fel, hogy önéletrajzát Fordított időrendi sorrend szerint építette fel (hiszen manapság az önéletrajzok 90%-a ilyen formátumban készül).

Az önéletrajz szükséges szakaszai általában az alábbiak:

  • Kapcsolattartási adatok és alapvető személyes adatok
  • Összegzés (Személyes bemutatkozás, Célok)
  • Szakmai tapasztalat
  • Készségek
  • Végzettség

A választható szakaszok többek között lehetnek:

  • Elért eredmények és mérföldkövek (ezeket gyakran az Összegzés, valamint a Közösségi projektek és önkéntes munka szakaszokban sorolhatjuk fel)
  • Díjak, tanúsítványok és szervezetek
  • Hobbik és érdeklődési körök
Tegye
  • Sorolja fel a legfontosabb elemeket, melyek megfelelően bemutatják szakmai tapasztalatait és lenyűgözik a munkáltatót.
  • Gondolja át, hogy foglalkozása szempontjából mely szakaszokat érdemes önéletrajzába beleírnia. És csak ezután használja ki a választható szakaszok előnyeit (már ha van említésre méltó elem).
Ne tegye
  • Soroljon fel minden lehetséges szakaszt, a lehető legjobban használja ki a rendelkezésre álló helyet.
  • Adja meg közösségi média profiljait, még akkor is, ha általában csak bulizós képeket oszt meg. Szorítkozzon az alapvető kapcsolattartási adatokra, vagyis adja meg e-mail címét, telefonszámár és LinkedIn profilját.
  • Soroljon fel minden fontos mérföldkövet és tevékenységet, a rendelkezésre álló helytől függetlenül (középiskolai végzettség, összes hobbi és érdeklődi kör, stb.)
  • A kitűnő végzettséget csak abban az esetben említse, ha a munkáltató kifejezetten ezt kéri vagy ha kezdőként keres munkát.

A fent említettek nem köbe vésett szabályok. Az adott állástól, illetve munkakörtől függően bizonyos szakaszok fontossága változhat. Például, egy Ápoló önéletrajzában egy szakmai szervezetben végzett munka sokkal fontosabb, mint általában más foglalkozások esetében. Van néhány kérdés, amit fel kell tennie magának az önéletrajz szakaszainak felsorolása, illetve átméretezése kapcsán: 

  • Növeli az esélyeimet az állás megszerzésére?
  • Ezzel pozitív benyomást teszik majd a munkáltatóra?
  • A munkakör szempontjából fontos megemlíteni?

Bár önéletrajzához választhatja az Időrendi felépítést, viszont gondolkodása és döntései mindig legyenek gyakrolatiasak!

Szakmai összegzés: A legfontosabb események, az Ön története

Egy önéletrajz mindig legyen tömör - ez viszont gyakran eredményezi azt, hogy a dokumentum távolságtartó és érzelemmentes marad. A Szakmai Összegzés a legnagyobb esélye arra, hogy önéletrajzát megtöltse egy kis színnel, élettel és személyiséggel. Itt megmutathatja mennyire elszánt, hogy pozitívan látja a világot és a száraz tényeket érzelmekkel teheti színesebbé.

Tegye
  • Írjon egy Összegzést, melyből kitűnik a jelleme, használjon energikus kifejezések, cselekvést kifejező igéket, valamint a foglalkozásához fontos szociális és tudásalapú készségeket.
  • Az Összegzés legyen tömör, ezért ne használjon bonyolult nyelvtani szerkezeteket. Ehelyett elért eredményeivel és tulajdonságaival "tűnjön ki".
Ne tegye
  • Olyan Összegzést fogalmaz meg, mely túl száraz és összefüggéstelen (ráadásul egyes szám első személyben, egy hosszú beszámoló formájában).
  • Ne említse meg elért eredményeit és előnyös tulajdonságait, és hagyja ki a fontos számadatokat és szövegelemeket is.

Az Összegzés megfogalmazása mindig legyen energikus és figyelemfelkeltő. Használjon cselekvést kifejező igéket és leíró kifejezéseket. Kerülje a hosszadalmas, összetett nyelvtani szerkezettel felépített mondatokat. Ezzel az elért eredmények és a tények kerülnek a középpontba. 

Egyes útmutatók szerint az Önéletrajz Célkitűzései a dokumentum legfontosabb elemei. Viszont mi úgy gondoljuk, hogy az Összegzés egy sokkal erőteljesebb és átfogóbb eszköz. 

A Célkitűzésnek is megvan a maga szerepe bizonyos körülmények között (például, ha nincs elegendő tapasztalata vagy karrierjében változást szeretne). Természetesen az összegzés részeként célkitűzéseit is leírhatja, viszont ennek ellenére nem javasoljuk, hogy a szakaszt "célkitűzések" névvel illesse. A HR-vezető pontosan tudja, hogy a célja az állás megszerzése, különben miért jelentkezne?

Munkatapasztalat: szakmai tapasztalatok

Ha a Fordított időrend formátumot választotta (és 10 foglalkozásból 9 esetben így ezt javasoljuk), egy hatékony önéletrajz gerincét ez az elem adja.

Nem csupán arra szolgál, hogy felsorolja a legfontosabb korábbi munkahelyeit, de minden egyes pozíciót részletesen is leírhat, megadhatja a legfontosabb tényeket, eredményeket és számadatokat, ezzel is alátámasztva szakértelmét. Nem fontos, hogy teljes szakmai tapasztalatát felsorolja. Tüntesse fel állásait úgy, hogy jövendő munkáltatóját lenyűgözze az adott álláshoz leginkább köthető munkatapasztalataival. Ezzel a megoldással önéletrajza is rövid, átlátható és tömör marad.

Szakértői Javaslat: Ha munkája és tapasztalata kapcsán fel tud sorolni százalék adatokat, számokat vagy konkrét projekteket, melyekkel igazolhatja mennyire hatékonyan tud dolgozni - tegye meg. Sikeresen csökkentette a vállalat költségeit? Részt vett egy vállalati kezdeményezésben? Ön volt a tervező csapat vezetője? Esetleg egy online szolgáltatás értékelési átlagpontszámán sikerült javítania? A munkaerő-toborzók szívesen veszik a konkrét adatokat.

Minden munkakörhöz alkalmazzon az alábbihoz hasonló formátumot:

  • Munkakör megnevezése, vállalat neve, munkavégzés helye
  • A kezdés és a befejezés időpontja évszámmal és a hónap megnevezésével
  • 3-6 pontban röviden sorolja fel az adott vállalatnál elért eredményeit és feladatait

Hasznos lehet, ha egy külön fájlban vagy listán összegyűjti melyek lehetnek a felhasználható mérföldkövek, eredmények, projektek, illetve számadatok. Ily módon mindig lesz egy olyan dokumentum, amiből a tényeket kiemelheti. Ha további információkat szeretne megtudni erről az igazán fontos szakasztól, olvassa el a Munkatapasztalatokról szóló útmutatónkat.

Szakértői javaslat

Nemrégiben kapott előléptetést? Előléptetését ne felejtse el megemlíteni önéletrajzában! 

Készségek szakasz: szakértelem és szuperképességek

Az önéletrajz készségek szakasza tartalmazza szakmai hozzáértéseinek listáját, szuperképességeit és mindent, amiben jó. 

Ebben a szakaszban kell átmennie az első "kompetencia teszten". Ez a szakasz gyakorlatiasabb, mint az Összegzés, mert a munkaerő-toborzók és az automatizált rendszerek egy előre összeállított listát követve ellenőrzik a felsorolt készségeket. Ha valami hiányzik a HR-vezető kívánság listájáról, szinte biztos lehet benne, hogy az elbeszélgetés során meg fogják kérdőjelezni alkalmasságát.

Sőt, vannak bizonyos tudásalapú készségek (és egyes esetekben szociális készségek is, ehhez jó példa a már korábban említett Ápoló önéletrajz), melyek rendkívül fontosak az adott pozíció betöltéséhez. Két rendkívül fontos tanácsot adhatunk: állítson fel fontossági sorrendet az önéletrajz tartalmára vonatkozóan, és elemezze az álláshirdetést! Készségei leírásához használja ugyanazokat a szavakat, amiket a munkáltató a munkakör hirdetésében alkalmazott.

A rendelkezésre álló hely korlátozott és valószínűleg rengeteg felsoroslásra váró készsége van. Mindenképpen olyan képességeket soroljon fel (különösen a lista elején), melyek jól illenek a munkakörhöz.

Szakértői javaslat

Még a legtapasztaltabb szakértők is gyakran összekeverik a szociális és a tudásalapú készségeket, hiszen egyes munkakörök esetében ezek nem különülnek el élesen egymástól. A legfontosabb alapszabály, hogy a szociális készségek a személyes kapcsolattartáshoz, az érzelmi intelligenciához, a szervezőképességhez és a vezetői magatartáshoz kapcsolódnak.

A tudásalapú készségek gyakorlatias és gyakran műszaki kompetenciákat takarnak, valamint követelményként szerepelhetnek az álomállás megszerzéséhez. Például, egy programfejlesztő esetében egy adott programozási nyelv ismerete. Vagy irodai alkalmazottak esetében egy adott szoftver használata. Ezek a készségek a mindennapi feladatok elvégzéséhez és gyakorlati megoldásokhoz kapcsolódnak.

Végzettség: történet a fejlődésről és az intelligenciáról

A végzettségek szakasz fontossága a foglalkozástól és az ágazattól függően eltérő lehet. 

Például, Webes Fejlesztőknek készített útmutatónkban kiemeljük, hogy ennél a munkakörnél az iskolai végzettség nem feltétlenül szükséges. Sok fejlesztő egy bizonyos szintig önképzés keretében tanul. Azonban a jó önéletrajz nem lehet teljes a végzettségek említése nélkül és sok munkáltató kifejezetten ÉRTÉKELI a megfelelő iskolai végzettséget.

Sok más esethez hasonlóan, a végzettség szakasznál sem létezik "egy egységes modell". Az olyan foglalkozások esetében, mint a jogász, az orvos és a természettudományos munkakörök (kémikus, biológus, stb.) érdemes kiemelni a megfelelő iskolai végzettséget. Sőt, esetleg akár tudományos vagy egyéb publikációit is felsorolhatja önéletrajzában (a Végzettség szakasz alatt, egy külön kategóriában). Az akadémiai munkaköröknél használt CV-k nagy valószínűséggel a tudományos publikációk hosszú sorát is tartalmazzák.

Szakértői javaslat

A Fordított időrend nem csupán a Szakmai tapasztalataira vonatkozik. Végzettségeit szintén fordított időrendben sorolja fel, vagyis kezdje a legfrissebbel és lista utolsó eleme legrégebbi végzettsége legyen.

Fontos kiemelni, hogy a mai világban, mikor az információ és a technológia már mindenki számára könnyen elérhető, végzettségei között nyugodtan sorolja fel online tanúsítványait, képzéseit, szakosodott szemináriumait és tanfolyamait, stb. Ha szeretné megtudni milyen mértékben játszik fontos szerepet ez a szakasz, olvassa el Végzettségek útmutatónkat, vagy nézze át Foglalkozási Útmutató és Példák cikkünket.

Technológia és pszichológia: ATS és munkaerő-toborzók

Az előzőekben már említettük a legfontosabb elemeket, melyek az állás elnyerését eredményező, figyelemfelkeltő önéletrajz összeállításához szükségesek.

Azonban van még két rendkívül fontos elem, amivel önéletrajzát tökéletesítheti: a Pályázókat Nyomon Követő Rendszer működésnek, valamint a munkaerő-toborzók által alkalmazott szempontok feltérképezése és megértése.

A világ fejlettebb országaiban ma már minden nagyobb és közepes méretű vállalat használ Pályázókat Nyomon Követő Rendszert (ATS). Mivel havonta rengeteg jelentkezés és álláspályázat érkezik a vállalathoz, emberi erővel ezt a mennyiséget már nem lehet feldolgozni.

Ezért a személyzeti osztály bővítése helyett a munkáltatók automatizált rendszereket használnak a munkaerő-felvételi folyamat megkönnyítésére. Az ATS feladata, hogy az önéletrajzokat megadott kulcsszavak alapján elemezzel és szűrje (és egyes esetekben pontozza is). Sőt, előfordulhat, hogy önéletrajzát a HR-vezető számára formailag is kiigazítja.

Szakértői javaslat

A Preptel egy tanulmánya szerint általánosságban véve az önéletrajzok 75%-át ember nem olvassa (az USA-ban érvényes adatok szerint). Az automatizált szűrőket úgy is tekinthetjük, mint az önéletrajzhoz köthető "fekete lyuk". Éppen ezért rendkívül fontos, hogy megértse hogyan működik az ATS.

Az egyik legfontosabb ok, ami miatt érdemes online eszközöket használni szövegszerkesztők helyett az, hogy az ATS-ek gyakran nagyon rugalmatlanok. Az önéletrajzokat egy megadott algoritmus szerint dolgozzák fel. Az önéletrajzok nagy aránya a szakmai tartalomtól függetlenül elutasításra kerül, mert formai hibákat, képeket, margókat, grafikonokat vagy helytelen fejléc adatokat stb. tartalmaznak. Ezért annyira fontos, hogy tesztelt eszközöket használjon, melyek segítségével rejtett formázási hibáktól mentes, letisztult önéletrajzot állíthat össze.

De hogyan szűri és pontozza az ATS az önéletrajzokat? A válasz egyszerű: a munkáltató, a HR-vezető vagy az álláshoz tartozó rendszerparaméterek által megadott kulcsszavak alapján.

A kulcsszavak kiválasztásának három módja van: az ágazat alapos ismerete, az álláshirdetés áttanulmányozása és címkefelhők használata.

Tegye
  • Elemezze az álláshirdetést, így jobban megérheti milyen készségekre és egyéb elemekre van szüksége
  • A formázáshoz használjon online eszközöket, így elkerülheti önéletrajza elvetését
  • Nézzen utána a munkáltatónak, legalább alapszinten
  • Használja iparági ismereteit
  • Használjon PDF formátumot, mikor csak lehet
  • Olyan önéletrajzot állítson össze, melyek az emberek és az automatizált rendszerek egyaránt jól tudnak olvasni
Ne tegye
  • Hagyja figyelmen kívül az ATS-re és a formázásra vonatkozó útmutatók javaslatait
  • Használjon olyan alapvető szövegszerkesztőket, melyeket az ATS könnyedén kiszűrhet
  • Minden munkáltatónak küldje el ugyanazt az önéletrajzot, ne vegye figyelembe a vállalati igényeket
  • Mesterékélten használjon túl sok kulcsszót, így az önéletrajz olvashatatlanná válik, különösen élő munkatársak számára

Ágazati ismereteit saját szakértelmére és tapasztalataira alapozhatja. Hivatkozzon saját tapasztalataira vagy felhasználhatja a munkakörre vonatkozó útmutatót. Például, a Webes Fejlesztők számára összeállított útmutatónkban kiemeljük mely készségek, programozási nyelvek és érdeklődési körök voltak fontosak és meghatározók az elmúlt néhány évben. Az Ápolók számára készült útmutatónkban megemlítjük a két statisztikailag leggyakrabban előforduló készséget, melyeket a munkáltatók kértek az állás betöltéséhez.

A munkáltató weboldalának feltérképezése mindig hasznos és jó ötlet. Ez alapján megállapítható milyen értékeket követ a vállalat, milyen nyelvezetet használnak és így tovább. Az ilyen jellegű ismeretet bármikor "előhúzhatja a tarsolyából" és ezzel megmutathatja az is, hogy időt szánt a felkészülésre. Általánosan felépített önéletrajzokkal sajnos sokkal gyakrabban találkozhatunk, mint gondolnánk.

Az ATS kulcsszavainak feltérképezéséhez az álláshirdetés nyújtja a legnagyobb segítséget. Az álláshirdetésben és a munkakör leírásában gyakran szerepelnek az állás megszerzéséhez elengedhetetlen követelmények és szociális készségek. Keresse meg ezeket a kifejezéseket, majd építse be őket önéletrajza szövegébe.

Ha a munkakör leírása túl általános vagy esetleg túl sok kifejezés szerepel benne, ne aggódjon, vagy egy eszköz, amivel megtalálhatja a helyes szavakat, ez pedig a Címkefelhő. A címkefelhő egy igazán praktikus kiegészítő (könnyen megtalálható a Google keresőben, ilyen például a Wordle vagy a Worditout.com oldal), ahol az álláshirdetés szövegének bemásolását követően hasznos információhoz juthat a felhasznált szakszavakról.

Ami a munkaerő-felvétel emberi oldalát illeti: az önéletrajznak két olyan eleme van, amit a munkáltató fontosnak tart. Először is, fontos felmérni, hogy milyen mennyiségű önéletrajz érkezik az adott állásra. Sok vállalat esetében ez elérheti a több százat is. Ne legyen túl nyájas, ne használjon általános kifejezéseket és legyen energikus. Nem kell túlpörögni (a HR-vezetők felismerik a mesterségesen túlzó önéletrajzokat) és ne használjon mellékneveket, ha azokat nem tudja tényekkel alátámasztani. 

Vegye azt is figyelembe, hogy önéletrajza nem tartalmaz elegendő mennyiségű kulcsszót - használjon hétköznapi hangnemet minden lehetséges esetben.

Szakértői javaslat

Önéletrajzával egy történetet meséljen el, mutassa meg, hogy emberi lény és emelje ki szakmailag legfontosabb erényeit. Emellett fontos megérteni, hogy a munkáltató mindig úgy olvassa az önéletrajzokat, hogy közben az jár a fejében: "Hogyan tud ez a személy alkalmazkodni a vállalat életéhez?" Megállapításait mindig vizsgálja meg egy teljesítménycentrikus munkáltató szemszögéből is.

Másfelől, ne terhelje a munkaerő-toborzókat szakmai kifejezésekkel. Minden szakmának megvan a saját külön nyelvezete, saját kifejezései, viszont nem minden munkaerő-toborzó ismeri ezeket egyformán. Emelje ki szaktudását, de a felsorolás ne korlátozódjon csupán erre (különösen az Összegzésben), említse meg szociális készségeit és erényeit is, így sokkal jobban tudnak kötődni emberi oldalához.

Szerepeljenek ajánlások az önéletrajzban?

Minden önéletrajzban szerepelnie összegzésnek, szakmai tapasztalatnak, végzettségnek és készségeknek. Viszont az, hogy ajánlásokat is érdemes-e feltüntetni, az már nem olyan egyértelmű. Nézzük meg ezt részletesebben.

Ha az álláshirdetésben kifejezetten kérnek ajánlásokat, akkor tegyen eleget ennek a kérésnek. Azonban, ha az álláshirdetés nem kér ajánlásokat, az még nem jelenti azt, hogy ezek nem szerepelhetnek az önéletrajzban.

Fontos, hogy a rendelkezésre álló helyet a lehető legjobban kihasználja, és mindemellett egyes esetekben hasznos az ajánlások megjelenítése:

Tegye
  • Ha az álláshirdetés kifejezetten kér ajánlásokat.
  • Ha az ajánlások ágazati vezetőktől / magas szintű vezetőktől származnak.
  • Ha ezzel megmutathatja üzleti kapcsolatait.
  • Ha még nincs elegendő tapasztalata és maradt erre hely az önéletrajzban
Ne tegye
  • Ha még teljesen új a területen vagy az ajánlások nem illenek a megpályázott munkakörhöz.
  • Ha nem kért engedélyt az ajánlás feltüntetésére.
  • Ha az ajánlásokat egy online űrlapon már feltüntette.
  • Ha szívesebben használja a "ajánlások kérésre" megoldást.

Hogyan írjunk kísérőlevelet az önéletrajz mellé

Feltételezzük, hogy fontosnak tartja megismerni a jó önéletrajz összeállításának módját, viszont ne feledkezzen el arról sem, milyen előnyökkel járhat egy jól megfogalmazott kísérőlevél. 

Valójában a munkáltatók jelentős része az önéletrajz mellé kísérőlevelet is kér. Erre jó okuk van: a kísérőlevél egyes elemei a jelentkező olyan (egyébként fontos) tulajdonságaira világít rá, melyek az önéletrajzból nem derülnek ki.

Először is, egy kísérőlevélben szabadabb kerestek között írhat a pályázat részleteiről. Közvetlenül a HR-vezetőnek címezhetjük, teljes mértékben az adott munkakörhöz igazíthat akár a kérdések, akár az érvek tekintetében, és ez adhatja a személyes elbeszélgetés alapját.

Szakértői javaslat

A kísérőlevél minden mondata erre a kérdésre adja meg a választ: "Miért?". Míg az önéletrajzban logikai érveit sorakoztathatja fel amellett, hogy miért érdemes Önt alkalmazni, a kísérőlevél ugyanezt a témát egy érzelmi és személyesebb szinten közelíti meg.

A kísérőlevél formátuma mindig egy meggyőző érvelést kövessen: a bevezetés adja meg a levél alapját; a kísérőlevél törzsszövege tartalmazza a kulcsfontosságú érveket; és a befejezés legyen egy remek lezárás valamilyen cselekvésre utaló felhívással. Különböztesse meg magát a többiektől egyedi történetével, viszont kövesse az általánosan elfogadott formai követelményeket.

A kísérőlevél 300-400 szóban, egy lenyűgöző és témához kapcsolódó szöveg keretei között összefoglalja karrierje addigi történetét. Fontos, hogy a levelet jövőbeli munkáltatója megfelelően tudja értelmezni és a leírás alapján kialakuljon benne egy kép arról, Ön hogyan járulhat hozzá jövőbeli tervei megvalósításához. Mindenki szereti a jó történeteket, különösen, ha úgy érzi, hogy ő is a részesévé válhat. Ha Ön lenne a munkáltató helyében, miről olvasna szívesen?

Egy kísérőlevél megfogalmazása során a legfontosabb szempont annak mérlegelése, vajon minden mondat kellően hatásos-e. Ha sikerül összeállítania elért eredményeinek hasznos listáját, azzal csodás eredményeket érhet el:

Szakértői javaslat

Íme néhány példa olyan eredményekre, melyeket érdemes egy kísérőlevélben megemlítenie:

  • Értékesítési eredmények és haszonkulcs növelése
  • Pénzügyi költségek csökkentése / haszon növelése
  • Hatékonyság növelése és problémamegoldás
  • Fontos változásokat eredményező újítások és ötletek
  • Továbbfejlesztett eljárások és megtervezett folyamatok
  • Munkatársai fejlődésének elősegítése

Egy kísérőlevél segít az összetett és bonyolult karrierhez kapcsolódó problémák leírásában, ami egy önéletrajzzal soha nem sikerülhet. Természetesen az elért eredmények tekintetében bizonyos mértékig megismétli az önéletrajz tartalmát, viszont arra is lehetőséget nyújt, hogy sokkal személyesebb hangvételben, érzelmi színezettel a megfelelő irányba terelgesse jövendőbeli főnökét.

Az önéletrajz átolvasása és kijavítása

Ha már lehetséges munkáltatójának elküldte önéletrajzát, nincs lehetőség további módosításokra. Önéletrajzát és kísérőlevelét az álláspályázat különböző szakaszaiban többen el fogják olvasni, és mindannyian azt feltételezik, hogy amit leírt, azzal a legjobb oldalát mutatja.

Amikor arra kíváncsi, hogyan készíthet önéletrajzot, fontos, hogy a szövegben ne maradjanak figyelmetlenségből fakadó hibák vagy rosszul megválasztott nyelvi megoldások, ami igazán könnyen előfordulhat, ha sietve akarunk megpályázni egy állást.

Egy szöveg ellenőrzése alapos odafigyelést igényel és a folyamatnak minden részletre ki kell terjednie. Minden szó számít és azt is figyelembe kell vennie, hogy a szöveg milyen hatást fejt ki az olvasóban és hogyan hangzik első olvasatra.

Önéletrajza átolvasásához és kijavításához egy átfogó, részletekre kiterjedő útmutatót állítottunk össze. Ha mindent jól csinál, jelentős különbségeket érhet el. Minden egyes jelentkezőnek az alábbi három javaslatot kell figyelembe vennie:

Szakértői javaslat

Önéletrajzát olvassa fel hangosan. Bár az önéletrajz szakaszos felépítése miatt lehetetlen egy beszélgetés jellegű szöveg összeállítása, ennek ellenére fontos, hogy minden egyes mondatot és felsorolt pontot hangosan is kimondjon, így jobb érzi, hogy valóban mondana-e ilyet. 

Aludjon rá egyet. A kreativitás gyakran sokkal erősebb, ha hátra lépünk egyet és távolról figyeljük a dolgokat. Igazán csábító gondolat a jelentkezés azonnali elküldése, de gyakran érdemes egy kis szünetet tartani és tiszta fejjel mindent újra átolvasni. Lehet, hogy a dokumentum több elemét is ki fogja cserélni.

Nyomtassa ki. Hozzászoktunk ahhoz, hogy a képernyőn megjelent szövegeket gyorsan átfussuk, viszont egy kinyomtatott oldal esetében talán alaposabban járunk el. Nyomtassa ki önéletrajzát - olvassa el lassan, közben akár kávét is szürcsölgethet, lehet, hogy további új ötletek is az eszébe jutnak.

Nemzetközi önéletrajzok vs. országspecifikus önéletrajzok

Végül, de nem utolsósorban, ha külföldön szeretne lehelyezkedni, mindenképpen vegye figyelembe az adott ország sajátosságait.

Ami a jó önéletrajz ismérveit illeti, minden ország és minden régió egyedi kulturális, etnikai és technikai ismérvekkel rendelkezik. Vannak bizonyos szempontok, melyekben az ázsiai, az európai és az amerikai régió jelentősen eltér. Mindenképpen nézzen utána az egyes országokra és ágazatokra jellemző általános szabályoknak és szokásoknak. Keressen külföldön élő közösségeket, hálózatépítő eseményeket és online erőforrásokat, ahonnan további információkhoz juthat.
 

Tegye
  • Online olvasson utána a kiválasztott ország munkaerő-felvételi szokásainak
  • Lépjen kapcsolatba (online vagy offline formában) olyanokkal, akik helyben dolgoznak és jól beszélik az Ön nyelvét
  • Tudja meg, hogy a CV vagy az önéletrajz formátum van használatban
  • Vegye figyelembe a kulturális különbségeket és a bemutatkozás stílusát
  • Keressen példaként helyileg használt önéletrajzokat
Ne tegye
  • Használja minden ország esetében ugyanazt az önéletrajz formátumot
  • Hagyja figyelmen kívül a helyi kulturális elvárásokat, valamint az etikai és szakmai normákat
  • Feltételezze, hogy a formázási szabályok és az önéletrajz terjedelme (például CV és önéletrajz összehasonlítása) minden esetben egyforma

Általánosságban véve "földrajzilag" az alábbi önéletrajz típusokat különböztethetjük meg:

  • Nemzetközi önéletrajz
  • USA önéletrajz
  • Brit CV
  • Spanyol önéletrajz
  • Ázsiai önéletrajz
  • Orosz önéletrajz
Szakértői javaslat

Egy nemzetközi önéletrajzban még jobban ki kell emelnie, hogy külföldről származik és még nagyobb hangsúlyt kell fektetnie nemzetiségére, meglévő vízumaira, nyelvtudására. Lehet, hogy ezek az adatok helyi önéletrajz esetében nem fontosak, egy nemzetközi önéletrajzból semmiképp nem maradhatnak ki és kellő figyelmet kell szentelni nekik.

Ha egy adott terület önéletrajz-készítési sajátosságaira kíváncsi, tekintse meg a régiónként felosztott önéletrajz típusokra vonatkozó útmutatónkat: ebben megtalálja a fent már említett kategóriákat, valamint javaslatokat adunk arra vonatkozóan, hogyan készítsen önéletrajzot nem angol anyanyelvű pályázóként. 

Bár cikkünkből megtudhatja, hogy melyek a legalapvetőbb és legfontosabb információk egy sikeres önéletrajz elkészítéséhez, hasznos, tanácsokban gazdag anyagaink sora itt nem ér véget!

Ha úgy érzi, hogy ismereteit érdemes más területeken is felfrissítenie, tekintse át további témákra vonatkozó útmutatóinkat is!

És ne feledkezzen meg a CVapp.hu oldal fantasztikus és hasznos eszközeiről sem. Segítségükkel valószínűleg sok időt és energiát megtakaríthat, ráadásul az eredmény egy igazán színvonalas önéletrajz lesz! 

Készítse el önéletrajzát 15 perc alatt
Készítse el önéletrajzát 15 perc alatt
Használjon szakszerű, gyakorlatban tesztelt önéletrajz sablonokat, melyek a munkáltatók által kedvelt „önéletrajz-szabályok” szerint készültek.
Önéletrajzom Elkészítése
Készítse el önéletrajzát 15 perc alatt
Készítse el önéletrajzát 15 perc alatt
Használjon szakszerű, gyakorlatban tesztelt önéletrajz sablonokat, melyek a munkáltatók által kedvelt „önéletrajz-szabályok” szerint készültek.
Önéletrajzom Elkészítése
Cikk megosztása
Olvasson tovább
Kísérőlevél5 perces olvasmány
Hogyan írjunk motivációs levelet
Hogyan írjunk motivációs levelet
Önéletrajz Súgó13 perces olvasmány
Hogyan és mikor érdemes ajánlásokat használni az önéletrajzban
Hogyan és mikor érdemes ajánlásokat használni az önéletrajzban
Kísérőlevél15 perces olvasmány
A kísérőlevél lezárása (példák a legjobb lezáró bekezdésre)
A kísérőlevél lezárása (példák a legjobb lezáró bekezdésre)
Önéletrajz Súgó6 perces olvasmány
Mikor érdemes fényképet használni az önéletrajzhoz
Mikor érdemes fényképet használni az önéletrajzhoz
Összes böngészése
Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint az elemzések és a marketing eredmények érdekében sütiket használ. Weboldalunk használatával elfogadja Süti Irányelvek és Adatvédelmi Irányelvek dokumentumainknak megfelelő sütiket.
Sütik elfogadása