1. Blog
  2. Önéletrajz Súgó
  3. Europass önéletrajz: érvek és ellenérvek az európai önéletrajz mellett
Írta: Karl Kahler:Karl Kahler:

Europass önéletrajz: érvek és ellenérvek az európai önéletrajz mellett

19 perces olvasmány
Europass önéletrajz: érvek és ellenérvek az európai önéletrajz mellett
Illusztrálta:Katya Simacheva
Az Europass önéletrajz egy egy ingyenes rendszer, amellyel Európában használható önéletrajzot hozhatunk létre, amely mellett szól pár érv, de sok szól ellene is. Tekintsd át a Europass önéletrajz létrehozását segítő tippjeinket valamint az okokat, amiért mégis amellett döntesz, hogy nem akarod használni.

Az „Europass” két dolgot jelenthet - egy európai vonatjegyet vagy egy rezümé/önéletrajz készítésére szolgáló rendszert egy állás megszerzéséhez Európában - de bármelyikről is legyen szó, látni fogod, hogy sok kerék forog körbe-körbe.

Vegyük alaposan szemügyre az Europass önéletrajzot és a néhány munkavállaló esetében fennálló jelentőségét. Amiről szó lesz:

  • Mi az az Europass önéletrajz?
  • Az online Europass önéletrajz előtörténete: miért tartották jó ötletnek a szabványosított európai önéletrajz formátumot
  • Hogy néz ki a Europass önéletrajz sablon?
  • Hogyan hozzál létre egy Europass önéletrajzot
  • A Europass önéletrajz sablon előnyei és hátrányai
  • Tippek a Europass önéletrajz írásához
  • Hogyan készíts egy nagyszerű európai önéletrajzot: általános szempontok

Mi az az Europass önéletrajz?

Az Europass önéletrajz-készítő rendszer egy jó szándékú kezdeményezés az európai munkakeresés során használt papírmunka szabványosítására. Ez egy internet alapú rendszer, amely segítségével egy ingyenes elektronikus dokumentum hozható létre, ami tartalmazza a kapcsolattartási adataidat, a munkatapasztalatod, a végzettségedet igazoló papírokat és az egyéb okleveleket, amelyek alkalmassá tesznek egy állás megszerzésére. 

Más szóval, ez egy online generátora annak, amit az amerikaiak és kanadaiak rezümének, az európaiak pedig önéletrajznak hívnak. És, sajnálatos módon, egy nagy káosz. Lehet, hogy ez csupán a mi szubjektív véleményünk, de ugyanakkor ez a különböző online rezümé/önéletrajz eszközök használata és fejlesztése terén szerzett jelentős tapasztalatunkon is alapul. Az Europass önéletrajzot gyakran úgy jellemzik, mint aminek rossz a vizuális megjelenése és elavult. Ez az, amit sokan „diszkont önéletrajznak” hívnak, és úgy is néz ki.

Ez egy szerteágazó, többnyelvű európai szervezet kísérlete arra, hogy szabványosítson egy egyoldalas dokumentumot, aminek egy egyén munkaképességéről kellene szólnia. Elméletileg, ez az ingyenes, online generált dokumentum a világon mindenkinek egyenlő esélyt ad arra, hogy megpályázzon egy állást Európában. De messze elmarad a kitűzött céljaitól.

Olyan ez, mintha egész Ázsia vagy Afrika vagy Dél-Amerika megpróbálna ráhúzni egy egy kaptafára készült megoldást azon emberek millióira, akik azon a hatalmas kontinensen munkát keresnek. Az ötlet jó, de nem feltétlenül működik. 

Európa egy piacgazdasággal bíró sokszínű kontinens, ami azt jelenti, hogy az önéletrajzok sokkal hatékonyabbak, amikor az álláspiac minőségi szabványait követik, mint amikor egy bürokratikus egységesítéshez igazodnak. Nem beszélve arról, hogy az álláspiac gyorsan reagál a változásokra... míg a kormányzati szolgáltatásokra ez ritkán jellemző.

Az Europass önéletrajz sablon mögötti ötlet

Az egységesített európai önéletrajz formátum koncepciója rendelkezik bizonyos erényekkel. Az Europass önéletrajz sablon részben azért létezik, mert az európai kontinens számos elismerésre méltó erőfeszítést tett annak érdekében, hogy a szükségtelen határok eltávolításával egyesítse a szétválasztott részeit. 1999-ben, az Európai Unió elérte azt a csodálatos célt, hogy az általánosan elfogadott euró érdekében nyugdíjazta a nemzeti valutákat. Próbálja ezt meg valaki egy másik kontinensen!

Európa egy különböző nyelvekkel, kultúrákkal és szokásokkal bíró nemzetközösségé vált, azonban a határellenőrzés és a legtöbb, az egyes EU országok között húzódó határ többé nem létezik. Ha ez így van, akkor miért nem szabványosítunk egy rendszert az olaszoknak, akik Németországban keresnek állást vagy a svájciaknak, akik Spanyolországban szeretnének munkát találni? Ez az elgondolás húzódik meg az Europass önéletrajz mögött: normalizálni az európaiak határokon átnyúló munkavállalási folyamatát.

2004-ben, az Európai Parlament elfogadta az Európai Bizottság „egységes keret az oklevelek és képesítések átláthatósága számára” vonatkozó javaslatát, és így megszületett a Europass önéletrajz. Azóta, több mint 100 millió Europass önéletrajzot hoztak létre online. Valójában, a Europass önéletrajz sablon csak egy összetevője a teljes portfóliónak. Ez a portfólió öt Europass dokumentumból áll, amelyek digitális oklevélként használhatók:

  • Az Europass önéletrajz sablon az állásjelentkezéseknél használható szabványosított önéletrajz/rezümé formátumot biztosít.
  • Az Europass Oklevél-kiegészítés információval szolgál a képzettségedre, a végzettséged típusára és az ezeket kibocsátó intézményre vonatkozóan.
  • Az Europass Bizonyítvány-kiegészítés információval szolgál az összes szakképzésedre és okleveledre vonatkozóan.
  • Az Europass Nyelvi Útlevél információval szolgál a nyelvi készségeidet illetően, bár ez most már az Europass profilhoz tartozik és külön bekezdésként, de az önéletrajz része.
  • Az Europass-mobilitás dokumentum információval szolgál azon készségeidet illetően, amelyekre utazás révén, külföldön tanulással vagy külföldi munkavégzés révén tettél szert.

Ha ez túl sok információnak hangzik, akkor valószínűleg az is. A legtöbb munkáltató az EGYOLDALAS rezümét/önéletrajzot részesíti előnyben. A HR-menedzserek a hatékonyságban és a tömörségben érdekeltek, nem egy bürokratikus elvárásoknak eleget tevő, fárasztóan hosszú listában.

Hogyan hozzál létre egy Europass önéletrajzot

A Hozza létre az Europass önéletrajzát opció közvetlenül is elérheted vagy használhatod a Europass weboldalán keresztül, ami az Európai Unió hivatalos weboldala. Az üdvözlő üzenet azt állítja, hogy az online eljárás egy egyszerű módja az önéletrajzod létrehozásának, ha egy állásra, oktatási intézménybe vagy képzésre, valamint önkéntes lehetőségre szeretnél jelentkezni.

Valójában, az első lépés az Europass „profilod” létrehozását jelenti, ami a személyes adataidat, a munkatapasztalatodat, az iskolai végzettségedet és képesítésedet valamint a személyes készségeidet tartalmazza.  Ez adja az alapot ahhoz, hogy a továbbiakban az információk és az előnyben részesített dizájn kiválasztásával annyi önéletrajzot hozhass létre, amennyit csak akarsz.

Az Europass önéletrajz formátum előnyei

  • Ingyenes az Europass? Igen. Az a tény, hogy ingyenes, számtalan hátránya ellenére, valószínűleg a legnagyobb előnye az Europass-nak. Ez egy egész Európában gyakran használt önéletrajz formátum, emellett az önéletrajzodat 29 nyelven hozhatod létre, tárolhatod vagy oszthatod meg. Az Europass emellett segítséget nyújthat a kísérőleveled megírásában is. 
     
  • Az Europass önéletrajz úgy hirdeti magát  a saját weboldalán, mint a „legismertebb önéletrajz formátum Európában.” Kétségtelen, hogy az Europass önéletrajz formátum egész Európában gyakran használják.
     
  • Bár az önéletrajz vagy rezümé létrehozására szolgáló Europass rendszert európai használatra tervezték, a használatához nem kell európainak lenned. Néhány európai munkáltató talán már hozzászokott ehhez a formátumhoz, és még az is lehet, hogy előnyben részesíti. Ugyanakkor a Europass önéletrajz soha nem követelmény egy európai állásra jelentkezés esetében (valójában számos munkáltatónak a kedvét szegi).

Az igazság az, hogy a legjellemzőbb szituáció, amikor az Europass előnyt jelent, amikor a jelentkező nem rendelkezik azzal az idővel vagy erőforrással, amit befektethetne egy jó önéletrajzba - és a HR-menedzsert nem annyira az önéletrajz minősége vagy külalakja érdekli, hanem inkább egyéb tényezők.

Szeretnéd magad ilyen helyzetben találni? Nem igazán. Egy jó önéletrajz arra készteti a toborzókat, hogy figyelmet fordítsanak a jelentkezésedre... míg egy rossz önéletrajz komoly kárt okozhat a karrierlehetőségeidet illetően.

Úgy hogy most vegyünk át néhány hátrányt.

Az Europass önéletrajz formátum hátrányai

Számos szakértő nem ért egyet azzal, ahogy az Europass önéletrajzot mint dokumentumot és szolgáltatást megtervezték. Mint azt számos forrás elmagyarázta, az Europass hátrányai közé tartoznak a következők: elavult önéletrajz külalak, megkérdőjelezhető önéletrajz készítő felhasználói felület, hibák a weboldalon és vitatható szövegformázás. Ezeket a kritikákat tekinthetjük szubjektívnek, de az interneten található innovatív önéletrajz készítő szolgáltatások és sablonok (ideértve az ingyeneseket is) tükrében, nehéz vitatni, hogy egy kormány létrehozta önéletrajz szolgáltatás, lehet hogy már idejétmúlt.

Íme pár szalagcím, amikre te is rábukkanhatsz ha online információkat keresel az Europass-ról:

  • „Miért kéne kerülnöd az Europass önéletrajzot, mint a tüzet?”
  • „AZ Europass önéletrajz rontja az esélyeidet”
  • „Miért van rossz hatással az Europass önéletrajz a karrieredre”
  • „Miért nem szeretem az Europass önéletrajzokat”
  • „Miért nem kéne használnod az Europass önéletrajzot”

Járjunk utána, hogy miért nem.

Az Europass CV sablon híresen csúnya

Rengeteg kritika éri az Europass önéletrajz külalakját. Tátongón üres részek, amelyek elveszik a helyet a lényegtől. Egy nagy logó, ami még több helyet vesz el. Hatalmas üres részek a felsorolások és a szöveg között. Sorkizárás, ami furcsán osztja el a szavakat. Egy oldal, ahol majdnem minden információ a bal oldalon látható, miközben a jobb oldal üres. Csúnya betűtípusok és egyéb fura tipográfiai lehetőségek.

Reméljük, hogy az alkotók megbocsájtják nekünk, ha azt mondjuk (több évtizedes szakmai tapasztalattal a hátunk mögött): ez egy nagyon vitatható dizájn szabvány egy jó európai önéletrajzhoz képest. Egyszerűen, bármilyen keményen is hangzik, nem lehet szebben mondani. Keress rá a Google-ban a „Europass önéletrajz képek” kifejezésre és megérted, hogy miről beszélünk. Az Europass önéletrajz egy hatalmas vizuális csalódás lehet, amely már azelőtt keserű szájízt hagy maga után a munkáltatóban, mielőtt akár csak egy sort is elolvasott volna.

A modern világ kiugróan vizuális, és nem tehetünk úgy, mintha a dizájn nem számítana. Számít. Szeretjük a szép kezelői felülettel rendelkező alkalmazásokat. A weboldalakat elegáns menükiosztással. A modern formájú és színes telefonokat... és a munkáltatók szeretik a jól megtervezett önéletrajzokat.

Tippek Europass önéletrajz írásához

A dizájn kérdéseket félretéve, az Europass önéletrajzban legalább a megadott szöveg felett teljes kontrollal rendelkezel. A szöveg legyen tömör, de meggyőző, használj erős cselekvést kifejező igéket és eleven jelzőket az állásra vonatkozó végzettséged, a múltbeli munkával összefüggő eredményeid és a különleges képességeid bemutatása során. Összeállítottunk egy listát, több mint 300 hatásos, cselekvést kifejező igével, amelyeket felhasználhatsz az önéletrajzodban.

Kerüld az olyan közhelyeket, mint „kezdeményező”, „csapatjátékos” vagy „megszokottól eltérő gondolkodásmód”. Törekedj a friss, eredeti nyelvezetre, olyanra, amilyet a toborzók nem láttak már korábban vagy ezerszer. És kerüld a „vattázást”, az az olyan nyelvi megoldásokat, amelyek hangzatosak, de nem hordoznak valós információt.

Légy konkrét, ahol lehet használj tényeket és számokat, a korábbi munkahelyeiden elért eredményeid számszerűsítéséhez. És próbáld meg elkerülni a szóismétléseket, különösen ha egymáshoz közel esnek, például az olyanokat, mint „továbbfejlesztett munkafolyamatok, az egyéb termelékenységet fokozó fejlesztések mellett”.

A rövidebb jobb, ha a Europass önéletrajzról van szó. Próbáld az Europass önéletrajzodat egy vagy két oldalon belül tartani. Fogalmazz egyszerűen és koncentrálj a készségeid és tapasztalatod elengedhetetlen elemeire.

Tekintettel az Europass önéletrajz helypazarló kivitelére, a szövegedet olyan rövidre kell fognod, amennyire csak lehetséges, ha szeretnéd, hogy minden beleférjen egy oldalba. Az egyik megoldás, ha rövidebbre vágod a szöveget és így behúzhatod a szövegblokk végén magukban álló szavakat vagy a felsorolásban a következő sorra átfolyó szöveget, így az egész dokumentum tömörebb lesz. Ha egy-két szót kivágsz ezekben a szövegblokkokban, akkor általában megszüntetheted ezeket a helyfaló töredékeket a lap alján.

Hogyan készíts egy kiváló európai önéletrajzot

Sok munkáltató, amikor meglát egy újabb Europass önéletrajzot az asztalán, akkor előfordulhat, hogy inkább egy profin megtervezett önéletrajzot részesít előnyben, ami valóban jól néz ki. Szóval néha, az Europass használata többet árt, mint használ. A külalakjában rejlő egyenetlenségek megmagyarázzák, hogy miért található oly sok cikk az interneten olyan címekkel, mint „Miért rontja az Europass a karrierlehetőségeidet.” 

Jobban jársz, ha egyszerűen más megoldást választasz. Használj egy professzionális önéletrajz készítő szolgáltatást, ami díjfizetéssel jár, de megéri az árát. Ennek révén több sablon lehetőséghez, intuitív önéletrajz építő eszközökhöz és egyszerűbb szerkesztési eljáráshoz jutsz hozzá. És ami a legfontosabb, egy sokkal jobb végtermékhez. 

Vagy ha rendelkezel valamilyen tervezési készséggel, akkor végezd el a munkát magad. Több online fellelhető mintából is ihletet meríthetsz. Izzítsd be a laptopod, nyisd meg a Microsoft Word és indulhat a munka. Nehéz lenne rosszabb munkát végezni, mint az Europass.

Az európai önéletrajzok általában véve

Miután kifejezetten az Europass önéletrajzra koncentráltunk, beszéljünk most egy kicsit többet az általában vett „európai önéletrajz formátumról” - ami nem feltétlenül az Europass. Összességében miben tér el az európai önéletrajz a világ más tájain található társaitól?

Ha az észak-Amerikai önéletrajz tervezési szabványokhoz vagy szokva, akkor nem árt ha tisztába kerülsz pár Európában érvényes különbséggel.

Rezümé/más néven önéletrajz

Először is, tisztázzunk egy zavaró pontot: Amit az amerikaiak és a kanadaiak rezümének hívnak, azt Európában önéletrajznak hívják, néha pedig a latin elnevezését követve, curriculum vitae-nek (ennek a rövid változata a CV). Ez tipikusan egy egyoldalas dokumentum, ami az álláskereső kapcsolattartási adatait, előző munkahelyeit, képzettségét és készségeit tartalmazza. Szóval apró különbségeket leszámítva, amit önéletrajznak hívnak Európában, és rezümének Észak-Amerikában, az általában pontosan ugyanarra a dologra vonatkozik.

Ugyanakkor, Észak-Amerikában és máshol is létezik olyan, hogy „tudományos önéletrajz”, amit néha mint „hosszú formátumú önéletrajz” említenek. Ez egy többoldalas dokumentum, amit tudományos környezetben használnak a tudományos eredmények, publikációk, ösztöndíjak, támogatások, kutatási tapasztalatok és egyéb releváns információk felsorolására.

Miben különböznek az európai önéletrajzok?

De amiről mi most itt beszélni szeretnénk, azok az „átlagos” európai önéletrajzok és az észak-Amerikai rezümék között található apró különbségek.

Például, a jelentkező fényképének beillesztése jóval általánosabb Európában mint Észak-Amerikában. (Ugyanakkor a fényképek önéletrajzban történő használata nem általános az Egyesült Királyságban.)

Néhány országban azt a filozófiát vallják, hogy a jelentkező kinézetének nem szabad befolyásolnia a foglalkoztathatóságát, innen ered a fényképek mellőzésének tendenciája. Más országokban, ártalmatlannak tartják a jelentkező fényképének megjelenítését egy olyan oldalon, ami teljes egészében az adott személyről szól.

Az Egyesült Államokban szigorú szabályok vonatkoznak a nem, kor vagy nemzeti eredeten alapuló diszkriminációra vonatkozóan, ezért van az, hogy az amerikai önéletrajzok ritkán határozzák meg a jelentkező nemét, születési dátumát, nemzetiségét vagy egyéb személyes adatait. Az európai országok általában véve ugyanezekkel a diszkrimináció ellenes szabályokkal rendelkeznek, ezzel együtt is, nem szokatlan, ha az önéletrajz tartalmazza valakinek a nemét, a születési dátumát vagy a nemzetiségét.

Hogyan írjunk önéletrajzot
Kapcsolódó cikk
Hogyan írjunk önéletrajzot

Minden tipp, eszköz, sablon és példa, ami 2022-ben a jó önéletrajz elkészítéséhez szükséges.

Milyen hosszúnak kell lennie egy európai önéletrajznak?

Az európai munkáltatók szintén hozzá vannak szokva az egyoldalasnál hosszabb önéletrajzokhoz, bár Észak-Amerikában az az ökölszabály, hogy leszámítva rendkívüli körülményeket (például felsői vezetői pozíciók esetében), nem szokás meghaladni az egy oldalt. De hidd el nekünk: egy elfoglalt európai HR-menedzser, aki kézhez kap egy egyoldalas önéletrajzot, soha nem fog amiatt panaszkodni, hogy nem elég hosszú! Ellenkezőleg, előnyben fogják részesíteni a jelentkezésedet, mert nem vesztegeted az idejüket.

Útravalóul: Europass önéletrajz, végkövetkeztetések

  • Összefoglalva, az Europass egy hibás rendszer, ami bárki számára lehetővé teszi egy ingyenes önéletrajz/rezümé készítését. De a rendszert nehéz használni, a sablonok gyenge kivitelezésűek, és a végső termék annyira nem vonzó, hogy sok munkáltatónak a kedvét szegi.
  • Használhatod az Europass-t, ha ez az egyetlen lehetőséged, de ezzel egy ligába kerülsz azzal a több milliónyi jelentkezővel, akik nem figyelemfelkeltő önéletrajzod küldenek el, amit minimális erőfeszítéssel hoztak létre. Ami még rosszabb, hogy az Europass használatával, te is beállsz azon jelentkezők kilométer hosszú sorába, akiket figyelmen kívül hagynak majd. Ne engedd, hogy ez történjen veled egy ennyire triviális és elkerülhető okból.
  • A legjobb esélyed egy professzionális rezümé/önéletrajz író szolgáltatásban rejlik, amelyik csúcsminőségű terméket eredményez - vagy akár ülj le a számítógéphez, és hozd létre a sajátodat.
Készítse el önéletrajzát 15 perc alatt
Készítse el önéletrajzát 15 perc alatt
Használjon szakszerű, gyakorlatban tesztelt önéletrajz sablonokat, melyek a munkáltatók által kedvelt „önéletrajz-szabályok” szerint készültek.
Önéletrajzom Elkészítése
Cikk megosztása
Olvasson tovább
Kísérőlevél11 perces olvasmány
Kísérőlevél e-mailben
Kísérőlevél e-mailben
Önéletrajz Súgó8 perces olvasmány
A konceptuális készség fogalma és néhány példa
A konceptuális készség fogalma és néhány példa
Önéletrajz Súgó24 perces olvasmány
A legjobb önéletrajz formátum 2024 (+ingyen példák)
A legjobb önéletrajz formátum 2023 (+ingyen példák)
Kísérőlevél13 perces olvasmány
Kísérőlevél formázása 2024-ban: példák és tippek
Kísérőlevél formázása 2024-ban: példák és tippek
Összes böngészése
Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint az elemzések és a marketing eredmények érdekében sütiket használ. Weboldalunk használatával elfogadja Süti Irányelvek és Adatvédelmi Irányelvek dokumentumainknak megfelelő sütiket.
Sütik elfogadása