1. Blog
  2. Kísérőlevél
  3. A kísérőlevél lezárása (példák a legjobb lezáró bekezdésre)
Írta: Paul Drury: Paul Drury:

A kísérőlevél lezárása (példák a legjobb lezáró bekezdésre)

15 perces olvasmány
A kísérőlevél lezárása (példák a legjobb lezáró bekezdésre)
Illusztrálta:Evgeniya Skubina
Amikor álmai állását pályázza meg és hatásosan szeretné lezárni kísérőlevelét, a legutolsó szóig a lehető legjobb benyomást kell keltenie.

A kísérőlevél lezárásával mindig igyekezzen elérni egy sajátos hatást. Amennyiben a munkáltató a kísérőlevelet az önéletrajzot követően olvassa el, ez lesz az utolsó gondolat, amire emlékezni fog. Ha az önéletrajz előtt olvassa el, a kísérőlevél utolsó bekezdése fogja eldönteni, hogy az önéletrajzot is megnézi vagy sem.

Ha jövendő főnöke olvassa a levél lezárását, az egyben azt is jelenti, hogy a levél számos kérdésre megadta a választ. Azonban ha a befejezés mégsem megfelelő, az egész befektetett munka kárba veszhet. Nézzük meg hogyan zárja le úgy, a kísérőlevelet, hogy annak eredményeként a HR-vezetőtől időpontot kapjon egy állásinterjúra:

  1. Áttekintünk néhány példát a kísérőlevél hatásos lezárására.
  2. Megválaszoljuk az  elgondolkodtató kérdéseket a kísérőlevél lezárásának hangneméről.
  3. Néhány példa a kísérőlevél katasztrofális lezárására.
  4. Végig vesszük a kísérőlevél lezárásához használható ellenőrzőlistát.
Szakértői javaslat

Hogyan írjunk jó kísérőlevelet? 

A kísérőlevelekre vonatkozó aranyszabály a kísérőlevél lezárására is vonatkozik: Akkor tud jó kísérőlevelet írni, ha elképzeli magát egy adott munkakörben és összegyűjti az összes vonatkozó korábbi tapasztalatát, majd ezt megfogalmazza egy jó történetben - ez a siker kulcsa. A kísérőlevél lezárása a hab a tortán.

Nincs is annál hasznosabb, mint megvizsgálni milyen lehetőségek kínálkoznak a kísérőlevél lezárására. Ehhez pedig érdemes megvizsgálni néhány, különböző forgatókönyv szerint zajló példát:

5 hatásos módja a kísérőlevél lezárásának

A jelöltek erősségei és motivációi eltérőek, más dolgokat tartanak fontosnak, más elemeket emelnek ki, így nincs biztos recept a kísérőlevél lezárására. 

Gyakran használhatunk előre tekintő kifejezéseket (reménytelin, de nem elbizakodottan) egy interjú lehetőségét várva, viszont emellett egy kísérőlevél lezárásának számos más lehetséges módja is lehet. Íme a top 5 taktikus kísérőlevél lezárás, amivel állásinterjúhoz juthat:

  1. Zárja le kísérőlevelét a HR-vezető rejtett igényeinek említésével.
  2. A kísérőlevél lezárásában kapcsolja személyes "miértjeit" a vállalati kultúrához.
  3. Fejezze be kísérőlevelét egy kis ismétléssel a megfelelő hatás kedvéért.
  4. A kísérőlevél összegzésében kezdjen el egy történetet. Ennek célja, hogy a történet folytatását az állásinterjú során fejthesse ki.
  5. A kísérőlevél végén említsen meg egy személyes kötődést.

Nézzük meg egy kicsit részletesebben az alább felsorolt néhány példamondattal:

1. Zárja le kísérőlevelét a HR-vezető rejtett igényeinek említésével.

Minden HR-vezető olyan munkavállalót szeretne, aki pontosan ismeri igényeit. Ha kísérőlevele végén sikerül ezt megmutatnia (még mielőtt egyáltalán találkozott volna vele), egész biztos lehetőséget kap állásinterjúra.

Miért működik: Ha sikerül elegendő időt szánnia arra, hogy nyugodtan összeszedje a gondolatait és átgondolja, miért van a HR-vezetőnek Önre szüksége, egész biztos sikerül egy olyan levelet összeállítania, amire a legtöbb munkavállaló nem képes. Kísérőlevele lezárásaként mutasson együttérzést és megértést, így jövendőbeli főnöke valóban páratlan munkaerőnek fogja tekinteni.

Példa: A részletekre végletekig kiterjedő hozzáállásom igazolt kapcsolatépítő készségeimmel párosítva segítségére lehet jövő évi egyesítési terveiben. Korábbi tapasztalataim alapján látható, hogy minden képességem megvan a két nagy cég összekapcsolására és a további egyesített munka segítésére.

2. A kísérőlevél lezárásában kapcsolja személyes "miértjeit" a vállalati kultúrához.

Nincs is annál meggyőzőbb, mint egy jelölt, aki pontosan képes kifejezni miért van szüksége az adott állásra. És itt nem az anyagi szempontokra gondolunk, hanem az összetartozás érzésére. Személyes "mozgatórugóink" megértése már önmagában is előny; de még magasabb szintet képvisel, ha mindezt sikerül karrierhez vagy életmódhoz kötni.

Miért működik: Van valami magával ragadó egy önmagával egyensúlyban élő, határozott személyiségben, aki pontosan ismeri a világban elfoglalt helyét, céljait és tudja merre tart. Ha a kísérőlevél lezárásában sikerül saját elképzeléseit jövendőbeli munkáltatója céljaival egybekapcsolnia, rendkívül jó benyomást fog kelteni, ráadásul kiváló témát szolgáltat a személyes elbeszélgetés indításához.

Példa: Aktívan érdeklődőm a mentális jólét és a meditációs technikák iránt, így már viszonylag régóta figyelem milyen egyedi munkahelyi kultúrát sikerült kialakítaniuk. Izgatottan várom, hogy mindehhez nem csupán spirituálisan, hanem a mindennapi munka és a kereskedelem területén is hozzájárulhassak.

3. Fejezze be kísérőlevelét egy kis ismétléssel a megfelelő hatás kedvéért.

Talán úgy képzeli, hogy a HR-vezető olvasás közben szinte issza szavait, de a kijózanító valóság az, hogy nagy eséllyel csupán átfutja a leírt sorokat. Értékes tulajdonságait és készségeit kiemelheti, ha kísérőlevelét néhány, korábban már említett lényeges ponttal zárja.

Miért működik: Bizonyos üzenetek (átfogalmazott) ismétlése segít, hogy jobban emlékezzünk rájuk. Ha egy érvelést a kulcsfontosságú elemekkel zárunk le, az egyfajta magabiztosságot sugall és hatékonysága szóbeli viták estében bizonyított. Nyűgözze le a HR-vezetőt először a levél szövegében, majd tegye meg lezárásként még egyszer.

Példa: Érdemes ismét megemlítenem, hogyan nyertem el életem egyik legnagyobb projektjét, miután sikerült megoldanom az üzlettel járó kihívásokat. Egy projektterv felépítése kevésbé kimerítő, ha már csináltunk hasonlót.

4. Zárja le kísérőlevelét egy történettel, de ne árulja el a befejezést. Keltse fel a munkáltató érdeklődését és mesélje el a történet végét a személyes elbeszélgetésen.

Nincs is annál érdekfeszítőbb, mint egy megkezdett történet, főleg, ha a csattanós befejezés várat magára. A kísérőlevél végén elkezdett történet hasonló hatást kelt, mint a szappanoperák lezáratlan részei.

Miért működik: 300 szóban lehetetlen minden részletre kiterjedő leírást adni karrierünkről, természetes, hogy marad néhány elvarratlan szál. Ha az egyik leghatásosabb történetét hagyja a kísérőlevél befejező szakaszára, azzal azt az érzést kelti a HR-vezetőben, hogy az állásinterjún bővebb információkat is megtudhat.

Példa: Amennyiben lehetőséget kapnék egy személyes elbeszélgetésre, szívesen elmesélném hogyan sikerült egy egyedi promóciós stratégiával 95%-kal növelnem az üzlet forgalmát. Versenytársunk üzletébe közel egy hónapig szinte egyetlen vásárló sem tért be.

5. A kísérőlevél végén említsen meg egy személyes kötődést.

A kísérőlevél célja, hogy bemutassa, valóban megfelel a meghirdetett feladatkörre. Egy személyesebb kapcsolat kiemelése csak még hatásosabbá teszi az álláspályázatot. Ez lehet egy személy, akit ismer vagy érdeklődés a vállalat iránt - mesélje el, mennyire fontos ez Önnek.

Miért működik: Amikor a HR-vezető elkezdi olvasni a kísérőlevelet, egyáltalán nem ismeri Önt. Egy idegen sorait olvassa. Viszont, ha a kísérőlevélben leírtak felkeltik az érdeklődését, egy személyesebb lezárással már úgy érezheti, egy-két dolgot már megtudott Önről. Minél inkább úgy gondolja, hogy Ön is "közéjük tartozik", annál nagyobb az esélye egy személyes találkozóra.

Példa: Amikor a MOL-nál együtt dolgoztam Iványi Barnabással, mindig azt mondta, hogy egy nap kiváló értékesítési vezető válhat belőlem. Rengeteget tanultam tőle a közösségi média marketingről és biztos vagyok benne, hogy ismét jól tudnánk együtt dolgozni.

Elgondolkodtató kérdések a kísérőlevél lezárásának hangneméről

Fontos, hogy a kísérőlevél egésze pozitív és optimista hangvételt üssön meg, viszont kiemelten fontos, hogy a levelet lezáró pár sor maradandó benyomást keltsen. Erre is vonatkozik az "aranyszabály" - találja meg a megfelelő egyensúlyt a magabiztos és a reményteli megfogalmazás között, ezzel nem nyúlhat mellé. Ami a kísérőlevél hangvételét illeti, három fontos kérdést kell megvizsgálnia:

  • Milyen érzést szeretnék kelteni a HR-vezetőben a kísérőlevél lezárásával?
  • A kísérőlevelében reményteli vagy várakozásokkal teli lezárást használjak?
  • Kérjek lehetőséget egy személyes elbeszélgetésre a kísérőlevél lezárásában?

Milyen érzést szeretne kelteni a HR-vezetőben a kísérőlevél lezáró bekezdésében?

Több különböző melléknévvel leírható, milyen érzéseket vár egy HR-vezető a kísérőlevél elolvasásától. Ezek az érzések határozzák meg a lezárás hangvételét, hiszen munkáltatóként így szeretné érezni magát:

  1. Megnyugodva, hogy megfelelően választ.
  2. Felcsigázva, hiszen többet szeretne megtudni a jelöltről.
  3. Izgatottan az új munkatárs képességeit látva.
  4. Gondtalanul, látva, hogy a jelölt pontosan érti a munkakör kihívásait.
  5. Lelkesen a történetet olvasva és lenyűgözve az elért eredményektől.

Döntse el, hogy az adott HR-vezetőnek melyik érzésre van leginkább szüksége és a kísérőlevél záró bekezdését ezt szem előtt tartva fogalmazza meg.

Reményteli vagy várakozásokkal teli lezárást használjon a kísérőlevélben?

Több éve foglalkozom munkaerő-toborzással kapcsolatos tartalmak írásával és gyakran olvasok ehhez kapcsolódó bejegyzéseket a közösségi médiában. Mindezek alapján elmondhatom, hogy az álláskeresés során az alázatosság hihetetlenül vonzó tulajdonságnak számít.

Éppen ezért a lezárás hangneme inkább legyen reményteli, mint elvárásokat sugalló. Semmi sem garantálja, hogy Ön bármilyen szempontból jobb jelölt, mint a többi pályázó és a HR-vezető gondolatait sem ismerheti, nem tudja pontosan mit keres a jelöltben, ezért nem hivatkozhat arra, hogy Ön a "tökéletes jelölt a munkakörre". A legtöbb álláshirdetés nem tartalmaz elegendő információt, ezért a kísérőlevél reményteli lezárása sokkal észszerűbb és kiegyensúlyozott hozzáállásról tanúskodik.

érjen lehetőséget egy személyes elbeszélgetésre a kísérőlevél lezárásában?

A rövid válasz: igen, kérjen. Az álláspályázat célja pontosan az, hogy bebizonyítsa: alkalmas a munkakör betöltésre. Elég furcsa lenne, ha pályázóként nem fejezné ki mennyire szeretne személyesen is találkozni a munkáltató képviselőjével és bővebben tájékozódni a munkalehetőségről. 

Ha sikerült egy erőteljes kísérőlevelet megfogalmaznia és felhasznált néhányat a fent említett példák közül, minden joga megvan arra, hogy a levelet valami hasonlóval zárja: "Szívesen részt vennék egy személyes elbeszélgetésem, hogy megvitassuk...."

Szakértői javaslat

Hogyan zárjuk le a kísérőlevelet? Hogyan fejezzük be egy hivatalos levél törzsszövegét? Lezárhatunk egy kísérőlevelet köszönettel? Milyen szavakat válasszunk a befejezéshez? Meglepő, hogy az emberek milyen sok időt töltenek a kísérőlevél befejezését lezáró szavak kiválasztásával. A "Tisztelettel" még mindig a kedvenc és egyben biztonságos kifejezés, viszont szinte mindenki ezt választja. Vannak más megoldások is? Ha ötletekkel teli pályázónak szeretne tűnni, érdemes átgondolni más lehetőségeket is. Másrészről vannak olyan kifejezések, melyeket mindenképpen kerüljön el.

Milyen kifejezések használhatók elköszönésként?

Tegye
  • Üdvözlettel:
  • Szívélyes üdvözlettel:
  • Tisztelettel:
  • Köszönettel:
  • Őszinte tisztelettel:
Ne tegye
  • Üdv:
  • Legszívélyesebb üdvözlettel:
  • Viszont látásra:
  • A legjobbakat:
  • Viszlát:

Néhány példa a kísérőlevél katasztrofális lezárására

Reméljük, hogy útmutatónkban rengeteg hasznos tanácsot talál, viszont a segítségünk nem lenne teljes az esetleges hibák megemlítése nélkül, hiszen ezekkel akár el is riaszthatja a HR-vezetőt a további lépésektől. 

Ha nem gondolja át milyen hatásai lehetnek a megfogalmazásnak, nagyon könnyen belefuthat ebbe a hibába - különösen, ha nem tulajdonít kellő fontosságot a kísérőlevél lezárásának.

Természetes, hogy nem akar olyan lenni, mint a többiek, egy a több tucatból. De ne törekedjen arra, hogy túlságosan más legyen!

Helytelen: Úgy vélem, még egy okkal alá kell támasztanom, miért lennék én a megfelelő választás... Nos, feketeöves karatemesterként szívesen alkalmazom technikáimat a beszállítókon, ha nem állnak be a sorba. Rengetegen vannak, akiket szívesen látnék a dojoban egy edzés erejéig.

Semmiképp ne használjon kétségbeesett, bocsánatkérő nyafogást.

Helytelen: Imádnám ezt a munkát, de tényleg. Ritkán találok olyat, amit ennyire szeretnék. Úgy vélem, hogy tökéletes lennék a munkakör betöltésére és remélem, egyetért velem. Nagyon remélem, hogy a továbbiakat egy személyes beszélgetés keretében vitathatjuk meg. Nagyon boldog lennék. 

A lezárással elérhető hatást ne pazarolja el megalapozatlan melléknevek használatára.

Helytelen: Logikus, racionális, döntésképes és hatékony pénzügyi szakember vagyok.

Kerülje a rámenős vagy túlságosan magabiztos megfogalmazást.

Helytelen: Véleményem szerint tökéletes lennék a munkakör betöltésére. Korábbi tapasztalataim alapján a feladatokat fantasztikusan végezném. Az első hat hónap alatt a legjobbak közé kerülnék és egy év elteltével várhatóan sikerülne feljebb lépnem a ranglétrán. Nem bánja meg, ha engem választ.

Legtöbben felismerjük, ha valami nem stimmel. Ami a kísérőlevél lezárását illeti, ellenőrizze, majd ellenőrizze még egyszer: vajon hogyan hangzik a HR-vezető szemszögéből? Ha a fent említett helytelen megoldások bármelyikére hasonlít, törölje a szöveget és írja újra.

Helytelen megoldásokat sokkal könnyebb összegyűjteni, mint megfelelő példákat. Vajon ez miért van így?

A kísérőlevél lezárását segítő ellenőrzőlista

Mint minden más írott szöveg esetében, a szerkesztés az a szakasz, amikor át kell gondolnia a megfogalmazott mondatokat, hogy itt-ott elvehessen a szövegből, vagy esetleg kiegészíthesse azt. Így sikerül megalkotnia a kellő hatást elérő, végleges verziót.

Remélhetőleg ez az ellenőrző lista segít eldönteni, hogy a kísérőlevél befejezése jól sikerült-e. Kísérőlevél lezárásának megfogalmazása során az alábbi célokat vegye figyelembe:

  1. Motivációi tekintetében értintőlegesen említsen meg egy-két kategóriát
  2. Válassza a HR-vezető igényeinek megfelelő hangnemet
  3. Reményteli hangvétele mellett kellő bátorsággal kérjen lehetőséget egy személyes elbeszélgetésre
  4. A megfogalmazással jelenítse meg személyiségét és a munkakörhöz illő előnyös tulajdonságait.

A "Hogyan írjunk kísérőlevelet" blogbejegyzésünkben általánosabb tanácsokat is olvashat, a cikk részletesen megvizsgálja a levélírás különböző szempontjait. Amennyiben a kezdeti lépések okoznak nehézséget, figyelmébe ajánljuk "Hogyan álljunk neki egy kísérőlevélnek" cikkünket.

Készítse el önéletrajzát 15 perc alatt
Készítse el önéletrajzát 15 perc alatt
Használjon szakszerű, gyakorlatban tesztelt önéletrajz sablonokat, melyek a munkáltatók által kedvelt „önéletrajz-szabályok” szerint készültek.
Önéletrajzom Elkészítése
Cikk megosztása
Olvasson tovább
Kísérőlevél11 perces olvasmány
Kísérőlevél e-mailben
Kísérőlevél e-mailben
Önéletrajz Súgó15 perces olvasmány
Hogyan írjunk kísérőlevelet - szakértői útmutató [2024]
Hogyan írjunk kísérőlevelet - szakértői útmutató [2023]
Önéletrajz Súgó6 perces olvasmány
Mikor érdemes fényképet használni az önéletrajzhoz
Mikor érdemes fényképet használni az önéletrajzhoz
Önéletrajz Súgó13 perces olvasmány
Hogyan és mikor érdemes ajánlásokat használni az önéletrajzban
Hogyan és mikor érdemes ajánlásokat használni az önéletrajzban
Összes böngészése
Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint az elemzések és a marketing eredmények érdekében sütiket használ. Weboldalunk használatával elfogadja Süti Irányelvek és Adatvédelmi Irányelvek dokumentumainknak megfelelő sütiket.
Sütik elfogadása