1. Blog
  2. Önéletrajz Súgó
  3. Hogyan és mikor érdemes ajánlásokat használni az önéletrajzban
Írta: Karl Kahler:Karl Kahler:

Hogyan és mikor érdemes ajánlásokat használni az önéletrajzban

13 perces olvasmány
Hogyan és mikor érdemes ajánlásokat használni az önéletrajzban
Használjunk ajánlásokat az önéletrajzban? Gondolkodott már azon, hogy milyen szabályokat érdemes követni az önéletrajzban feltüntetett ajánlásokra vonatkozóan? A manapság elfogadott általános szabály szerint - ajánlásokat ne adjon meg! Régebben az álláskeresők előszeretettel tüntettek fel referenciákat, viszont manapság ez már egyáltalán nem javasolt. Kivéve, ha egy időgéppel visszarepül az 1970-es évekbe, de erre nincs sok esély.

Volt idő, mikor az ajánlások az önéletrajz fontos elemét képezték - akkoriban, mikor a műszálas öltöny és a széles gallér volt divatban. Vagyis elég régen. De változnak az idők és egy ajánlásokkal kiegészített önéletrajz már ódivatú és nemkívánatos - kivéve néhány különleges esetet. 

Mi történt? Hirtelen már nem számít, ha egy munkavállaló fantasztikus képességeit korábbi munkáltatói igazolják? A munkáltatókat már nem érdekli más vállalatok véleménye, vagy nem akarják hallani, hogy a frissen végzett jelölt milyen területeken brillírozott tanulmányai során?

Nemsokára megnézzük a változás okait is. De először is, igazolni szeretnénk, hogy nem ment el a józan eszünk. Nézzük a "Használjak ajánlásokat az önéletrajzomban?" kérdésre adott első 5 Google-keresési találaltot!

  • "Az önéletrajzban soha ne tüntessünk fel ajánlásokat."
  • "Legjobb megoldás, ha ajánlások nem szerepelnek az önéletrajzban."
  • "Az önéletrajzban ne szerepeljenek ajánlások, kivéve, ha ez a munkáltató kifejezett kérése. Referenciákat szinte soha nem érdemes felsorolni..."
  • "Alapszabály, hogy ajánlások ne szerepeljenek az önéltrajzban."
  • "Ne használja az "Ajánlások kérésre elérhetők" lehetőséget, illetve az ajánlást adó személyek nevét és elérhetőségeit." 

És ez még csak az első öt találat! 

Ha karriertanácsainkat videón szeretné megtekinteni, ajánlom figyelmébe Career Coaching "Szerepeljenek ajánlások az önéltrajzban?" című kisfilmjét. A felvételen szereplő tanácsadóval kissé eltér a véleményünk az egy- és kétoldalas önéletrajzok tekintetében, de egyébként 100%-ban egyetértünk a fentiekben.

Ebből a cikkből megtudhatja miért járt le a ajánlások ideje a mai önéletrajz-trendek szerint - valamint tájékozódhat arról a néhány kivételes esetről, mikor ennek ellenére a referenciák előnyére válhatnak. Öveket becsatolni, mert ez nem lesz egy egyszerű menet! 

Manapság miért nem szokás ajánlásokat használni az önéletrajzban?

Hasonlóan ahhoz a helyzethez, ahogy a videók népszerűségben túlnőttek a rádiós zenehallgatáson, az internetnek köszönhetően az önéletrajzon felsorolt ajánlások ma már nem használatosak. Ennek oka röviden: az önéletrajzon felsorolt ajánlások adatvédelmi szempontból bizalmas jellegű adatoknak minősülnek, ezért nem terjeszthetők. Emellett az évek során kialakult egyfajta "digitális etikett", és az illem azt diktálja, hogy senkire sem hivatkozunk, hiszen ezzel kéretlen telefonhívásoknak és üzeneteknek tesszük ki az illetőt. 

Az 1990-es évek előtt, amikor az önéletrajzokat kizárólag postán, bélyeggel ellátott levélben lehetett elküldeni, ezt a viszonylag személyes dokumentumot a címzett borítékban lezárva kapta meg. Persze az is igaz, hogy a személyzeti irodában valószínűleg körbe adják az önéletrajzokat, de ettől még az ajánlásban szereplő személy nevét, címét és telefonszámát nem láthatják milliók.

A elektronikus kapcsolattartás forradalmával mindez teljesen megváltozott. Az önéletrajzok ma már digitális dokumentumok, amihez akár több millióan hozzáférhetnek. Manapság az önéletrajzot a LinkedInen vagy bármely, teljesen nyilvános álláskereső weboldalon keresztül is elküldheti (és valószínűleg ez a jó megoldás). Ön szerint korábbi főnöke örülne, ha  megtudná, hogy nevét, pozícióját, munkahelyét, telefonszámát és e-mail címét több millió ember elérheti? Valószínűleg nem lenne boldog.

Manapság sajnos olyan valós veszélyek ellen is védekeznünk kell, mint a személyazonosság-lopás, a csalások és a hackelés. Az "adatvédelem" az információs korszak egyik jelentős kulcsszava, egy olyan "termék", amit a lehető leghatékonyabban kell őriznünk. Még egy olyan helyzetben is, mikor a Facebook vagy a Használatautó felületén szeretné meghirdetni autóját, akkor sem biztos, hogy mindenki számára elérhetővé teszi telefonszámát vagy e-mail címét - ehelyett a kapcsolatfelvételre egy privát csatornán kerül sor.

Tehát, a kapcsolatfelvételi adatok védelme az elsődleges oka annak, hogy az önéletrajz ajánlásai kimentek a divatból. De nem az egyetlen. Ha egy HR-vezető kíváncsi a pályázóra, ma már nem kell megkérnie az adminisztrátorokat, hogy írjanak egy érdeklődő levelet az előző munkáltatónak. 

Manapság sokkal könnyebben és gyorsabban utána lehet nézni bárkinek - nincsenek nagy titkok. És ha a munkáltató ajánlásokat KÉR, ezeket az adatokat személyes e-mail címére is elküldheti, és ezzel az adatvédelmi előírásoknak is tökéletesen megfelel.

Mikor hasznosak az ajánlások egy önéletrajzban?

Amennyiben a munkáltató kifejezetten kéri az ajánlásokat az önéletrajzon, felejtse el, amit az előbb olvasott és sorolja fel a referenciákat! Viszont ez a kérés viszonylag ritka, ezért ezzel a problémával sem kell gyakran szembesülni.

Emellett győződjön meg arról is, hogy a kért referenciákat az munkáltató az "önéletrajzon" kéri. Jobb megoldás, ha az ajánlásokat egy különálló mellékletben sorolja fel, ami nem képezi az önéletrajz részét. 

Minden önéletrajz tartalmazza az alábbi öt elemet: 

  1. Fejléc: Kapcsolattartási adatok
  2. Összegzés/profil: Bemutatkozás
  3. Szakmai tapasztalat: Korábbi munkahelyek
  4. Végzettség: Iskolák, tanfolyamok
  5. Készségek: Előnyös képességek, tulajdonságok

Ez rengeteg információ egyetlen oldalra besűrítve, és a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy az önéletrajz ne legyen egy oldalnál hosszabb. Egyes estekben a kétoldalas önéletrajz is megfelel, különösen, ha egy kiemelkedő karrierúttal rendelkezik, például már volt űrhajós és agysebész is. Viszont közönséges földi halandók esetében még egyetlen HR-vezető sem panaszkodott az egyoldalas önéletrajz miatt.

Éppen ezért az ajánlások szinte mindig két problémakört vetnek fel: 1) Senki sem számít rájuk és 2) az ajánlások miatt az önéletrajz átnyúlik a második oldalra.

És ami még rosszabb, a második, ajánlásokat tartalmazó oldal fele valószínűleg teljesen üres marad, és az oldalon semmi más nem szerepel, mint az oldal tetején a néhány sornyi referencia. Ez a jellegű felosztás soha nem jó ötlet, vagyis ilyenkor valahogy le kell rövidíteni az önéletrajzát, hogy ráférjen egyetlen oldalra.

Önéletrajz ajánlások nélkül

Ez az önéletrajz minden szükséges elemet tartalmaz, és tökéletesen ráfér egyetlen oldalra.

Resume example without references.

Önéletrajz példa ajánlásokkal

Önéletrajz ajánlásokkal

Az ajánlások gyakran feleslegesen átlógnak a második oldalra.

Resume with references

Önéletrajz ajánlásokkal.

Az ajánlásokat egy különálló oldalon soroljuk fel?

Érdemes az önéletrajztól független, kifejezetten a referenciákat tartalmazó oldalt összeállítani? Ez egy sokkal jobb megoldás, már amennyiben a munkáltató kifejezetten kéri a referenciák felsorolását. Egy különálló, kizárólag az ajánlásokat tartalmazó dokumentum megoldja a referenciaként szereplő személyek kapcsolattartási adatait érintő adatvédelmi problémákat.

Észak-Amerikában az egyoldalas önéletrajz az alkalmazandó aranyszabály. Az Egyesült Királyságban és más országokban azonban sokkal gyakoribb a kétoldalas önéletrajz. Azonban, ha a kétoldalas önéletrajz mellett dönt, a második oldalon rendelkezésre álló szabad helyre nem muszáj referenciákat felsorolnia.

Csak annyi információt adjon meg, amit kérnek és elvárnak. Az ajánlási oldalt általában nem kérik, ezért sokkal jobban jár, ha a szabad második oldalt inkább szakmai tapasztalatai, oktatási eredményei, a munkakörhöz kapcsolódó képesítései és tanúsítványai bemutatására használja.

Szakmai ajánlások használata

A megfelelő szakmai referenciák esetenként eldönthetik az önéletrajz és az álláspályázat sorsát. Ha Ön írta Barack Obama elnöki beszédeit, remélhetőleg ez megjelenik szakmai tapasztalatai között és bemutatkozásában is. Viszont, ha Obama elnök úr baráti szíveségből felajánlotta, hogy hivatkozhat rá az álláskeresés során, kétszer is gondolja meg, feltünteti-e e-mail címét és telefonszámát egy nyilvános önéletrajzon.

Ezt az információt egy külön csatolmányban, vagy akár az ajánlólevél részeként adja a munkáltató tudtára. De vajon ezek az adatok megadhatók egy nyilvános önéletrajzban? A legtöbb szakértő azt mondaná, hogy semmiképp, és Barack Obama valószínűleg egyetértene ezzel.

H2 Megadhatók ajánlások az érintett személy engedélye nélkül?

Semmiképp! Ha korábbi munkáltatóit félrevezeti és ajánlásként az érintett személyeket megkérdezésük nélkül sorolja fel, olyan, mintha örökös tagságot váltana a munkanélküliek közé.

Az álláskeresés egy folyamat, egyetlen lépést sem hagyhatunk ki. Ha korábban Bill és Melinda Gatesnél gyerekfelügyelőként dolgozott, kapcsolattartási adataikat önéletrajzában egész egyszerűen nem adhatja meg. 

Ha önéletrajzában sokatmondó ajánlásokat szeretne feltüntetni, kérdezze meg a legígéretesebb lehetőségeket. Hogyan kérhet fel valakit referenciának? Magyarázza el részleteiben, mire készül, milyen munkát keres és miért van szüksége referenciára. Ha korábban Warren Buffettnek dolgozott, valószínűleg következő millió megszerzésén dolgozik, de talán tud öt percet arra szánni, hogy leírja Ön milyen csodás könyvelő.

Ha már itt tartunk, ne arra kérjen engedélyt, hogy az adott személy kapcsolattartási adatait jelenítse meg, inkább kérjen egy rövid, de annál lényegretörőbb jellemzést. Egyébként is valószínűleg sokkal messzebbre jut egy szakmai életét jellemző ajánlólevéllel, mint Elon Musk telefonszámával.

Hány ajánlást érdemes feltüntetni az önéletrajzon?

Ha a munkáltató ajánlásokat kér, három referencia az ideális - a kettő túl kevés, a négy túl sok. Ha feltünteti a referenciákat, kövesse a hármas szabályt. Minden esetben vizsgálja meg, hogy egyáltalán kellenek-e az ajánlások, és ha igen, különálló dokumentumban érdemes-e elküldenie azokat.

A túl rövid önéletrajzokat egészítsük ki ajánlásokkal?

Nem. A referenciákat ne a túl rövidnek tartott önéletrajz kiegészítéseként sorolja fel! Ha még csak most készül belépni a munka világába, például még iskolába jár, önéletrajzát inkább tanulmányi eredményeivel, összesítésekkel, gyakornoki állásokkal, önkéntes munkáival és/vagy a munkakörhöz kapcsolód készségeivel egészítse ki. Mesélje el a saját történetét, és ezt nem mástól várja el!

Érdemes felajánlani az "Ajánlások kérésre elérhetők" lehetőséget?

Az "Ajánlások kérésre elérhetők" kifejezés korábban elég népszerű megoldásnak számított, viszont manapság már nem igazán nézik jó szemmel. A munkáltatók feltételezik, hogy kérésre kaphatnak ajánlásokat, ezért teljesen felesleges külön kiemelni. 

Példák önéletrajz ajánlásra

Ha nem szeretné külön dokumentumban feltüntetni az ajánlásokat, íme néhány példa az önéletrajzban szereplő referenciákra:

Resume references examples

Példák önéletrajz ajánlásokra

Általánosságban elmondható, hogy szakmai ajánlásokat olyan vállalatoktól kérhetünk, melyeket szakmai tapasztalataink között is megemlítünk, illetve hivatkozhatunk a tanulmányok alatt felsorolt intézmények dolgozóinak ajánlásaira. Egyáltalán nem kell magyarázatot fűzni az adott személyekhez. Egyes esetekben azonban egy-egy sorban bővebben is bemutathatja a felsorolt személyeket.

Fő gondolatok útravalóként

  • Önéletrajzában ne tüntessen fel ajánlásokat, kivéve, ha ez a munkáltató kifejezett kérése.
  • Keressen alternatív megoldásokat korábbi munkáltatója ajánlásához, például használjon ajánlólevelet.
  • Soha ne használjon szakmai ajánlásokat a megadott személyek előzetes beleegyezése nélkül.
  • Ha önéletrajzában használ referenciákat, soroljon fel hármat.

Sok sikert az álláskereséshez - és ha egy munkáltató bármikor megkérdezi, önéletrajza miért nem tartalmaz referenciákat, nyugodtan hivatkozzon a CVapp.hu cikkére!

Készítse el önéletrajzát 15 perc alatt
Készítse el önéletrajzát 15 perc alatt
Használjon szakszerű, gyakorlatban tesztelt önéletrajz sablonokat, melyek a munkáltatók által kedvelt „önéletrajz-szabályok” szerint készültek.
Önéletrajzom Elkészítése
Cikk megosztása
Olvasson tovább
Önéletrajz Súgó6 perces olvasmány
Mikor érdemes fényképet használni az önéletrajzhoz
Mikor érdemes fényképet használni az önéletrajzhoz
Kísérőlevél5 perces olvasmány
Hogyan írjunk kísérőlevelet munkatapasztalat nélkül
Hogyan írjunk kísérőlevelet munkatapasztalat nélkül
Önéletrajz Súgó36 perces olvasmány
Hogyan írjunk önéletrajzot
Hogyan írjunk önéletrajzot
Kísérőlevél15 perces olvasmány
A kísérőlevél lezárása (példák a legjobb lezáró bekezdésre)
A kísérőlevél lezárása (példák a legjobb lezáró bekezdésre)
Összes böngészése
Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint az elemzések és a marketing eredmények érdekében sütiket használ. Weboldalunk használatával elfogadja Süti Irányelvek és Adatvédelmi Irányelvek dokumentumainknak megfelelő sütiket.
Sütik elfogadása