1. Blog
  2. Karrier
  3. Hogyan válaszolj a „Miért akarsz itt dolgozni?" kérdésre
Írta: Karl Kahler:Karl Kahler:

Hogyan válaszolj a „Miért akarsz itt dolgozni?" kérdésre

14 perces olvasmány
 A legjobb válasz a „Miért akarsz itt dolgozni?" kérdésre
Hogyan válaszolj magabiztosan a „Miért akarsz itt dolgozni?" kérdésre? Útmutatónk feltárja a kérdés mögötti motivációkat, bemutatja az elkerülendő válaszokat, és 5 erős válaszstratégiát kínál. Tippjeinkkel és példáinkkal felkészülten és meggyőzően szerepelhetsz az állásinterjún, kiemelkedve a többi jelölt közül.

Szembe kell nézned egy kemény interjúkérdéssel? Ne aggódj, ha felkészülsz, simán menni fog! Mi a cvapp.hu-nál pont abban vagyunk jók, hogy segítsünk neked lazán venni az ilyen akadályokat a munka világában. Ebben az útmutatóban a következőket nézzük meg:

  • Miért teszik fel egyáltalán ezt a kérdést az interjúztatók?
  • Milyen buktatókra számíts, és milyen válaszokat kerülj el?
  • Hogyan adj ütős és meggyőző választ?
Szakértői javaslat

Ne zavarodj össze, ha másképp teszik fel a kérdést! Többféle megfogalmazással találkozhatsz, és előfordulhat, hogy szándékosan úgy teszik fel a kérdést, hogy ne egy előre betanult sablon legyen a válasz. Készülj fel rá lélekben, hogy reagálhass, ha a kérdést nem úgy fogalmazzák meg, ahogy azt előzetesen vártad.

Lehet, hogy így is hallod majd: „Mi érdekel abban, hogy itt dolgozz?", „Miért akarsz a csapatunk tagja lenni?", vagy „Mi vonz ebben a pozícióban?". Mielőtt beleveted magad a nagy interjúba, gondold át: „Mi az, ami igazán izgat ebben a munkalehetőségben?"

Mi lapul a kérdés mögött?

Elsőre lehet, hogy azt gondolod, a „Miért akarsz itt dolgozni?" kérdés simán megválaszolható, vagy nem is olyan fontos. Végül is, ha megvan a munka elvégzéséhez szükséges tudásod, az nem elég? Igen is én nem is. A pozícióra alkalmasság legfontosabb kritériuma a szakmai felkészültséged. De van még valami! Az interjúztatók ezt a kérdést arra használják, hogy fontos dolgokat tudjanak meg rólad. Íme, hogy mire vadásznak igazából:

  • Mennyire ismered a céget: Azt akarják látni, hogy szakítottál-e időt arra, hogy utánanézz a cégnek. Megnézted már a weboldalukat? Követed őket a közösségi médiában? Olvastál róluk cikkeket? Ha látják, hogy tájékozott vagy, az azt mutatja, hogy tényleg érdekel a dolog és proaktív vagy.
  • Tényleg érdekel-e ez a meló: A HR-esek nem csak egy pozíciót akarnak betöltetni. Azt akarják tudni, hogy tényleg ez a konkrét állás izgat-e téged. Ha úgy tűnik, hogy csak vaktában jelentkezel, és nem egy átgondolt döntés eredménye, hogy megkapták az önéletrajzod, azt észre fogják venni. Azt mérik fel, mennyire is akarod ezt a munkát, és miért pont ez a pozíció keltette fel az érdeklődésed.
  • Mennyire passzolsz a cég stílusához: A felvétel nem csak a készségekről szól. Olyan embert keresnek, aki jól beilleszkedik a cég munkakörnyezetébe. Amikor válaszolsz erre a kérdésre, fontos, hogy megmutasd, a te céljaid hogyan vágnak egybe azzal, amit a cég képvisel és ahogy működik.

3 válasz, amit kerülj el, amikor megkérdezik, hogy „Miért akarsz itt dolgozni?"

Mielőtt belevágunk, hogyan kell erre jól válaszolni, nézzünk meg pár olyan választ, ami simán tönkreteheti az esélyeidet, hogy megkapd az állást.

1. „Fizetésre van szükségem."

Ha azzal indítasz, hogy a pénz motivál, az úgy tűnhet, mintha kétségbeesett lennél, vagy nem is érdekelne igazán maga a munka. A munkaadók attól tarthatnak, hogy csak szükségből jelentkezel, és nem igazán érdekel sem az állás, sem a cég. Ez a hozzáállás azt is sugallhatja, hogy lelépnél, amint egy jobban fizető lehetőség adódik - és ez kockázatossá tesz téged a felvételnél.

2. „Most csak valami munka kell."

Ez a válasz azt sugallja, hogy nincs benned lelkesedés vagy elkötelezettség. Mintha azt mondanád, hogy bármilyen munka megteszi, ami miatt a munkaadók kételkedhetnek abban, hogy tényleg az adott pozíció érdekel, és hosszú távon is érdekelni fog. A cégek olyan jelölteket keresnek, akik igazán szeretnék megszerezni az adott pozíciót, és szívesen hozzájárulnak a sikerükhöz - nem olyanokat, akik csak átmenetileg akarnak valamilyen munkát.

3. „Ezt a lehetőséget ugródeszkának tekintem."

Oké, a karrierépítés fontos, de ha úgy állítod be a munkát, mintha csak egy lépcső lenne valami jobb lehetőség felé, az rögtön piros zászló lehet. A munkaadók időt és pénzt fektetnek az új alkalmazottak felvételébe és betanításába, és olyan embereket keresnek, akik elkötelezettek amellett, hogy a cégnél maradjanak és fejlődjenek. Ha azt érzik, hogy csak ideiglenesen vagy ott, megkérdőjelezhetik, hogy megéri-e beléd fektetni.

Szakértői javaslat

Inkább arra fókuszálj a válaszodban, hogy mi izgat ebben a munkakörben és milyen növekedési lehetőségeket látsz a cégnél. Ahelyett, hogy azt sugallnád, csak átutazóban vagy, inkább mutasd meg, hogyan illeszkedik ez a munka a karriercéljaidhoz, és hogyan járulnál hozzá a cég jövőbeli sikeréhez.

5 erős válasz a „Miért akarsz itt dolgozni?" kérdésre

Most, hogy tudjuk, mit kell elkerülni, nézzük meg, hogyan lehet jól megválaszolni ezt a kulcsfontosságú interjúkérdést:

  1. „Évek óta figyelemmel kísérem a céget, és mindig is lenyűgözött a hírneve."
  2. „Biztos vagyok benne, hogy értéket tudok teremteni és pozitívan hozzá tudok járulni a csapathoz."
  3. „A cég értékei nagyon passzolnak a személyes elveimhez."
  4. „Nagyon tetszik a vállalati kultúra, amiről hallottam és olvastam."
  5. „Csodálom azt az elkötelezettséget és csapatmunkát, amit a cégetek képvisel."
Szakértői javaslat

Használd ki a kapcsolataidat! Ha vannak régi kollégáid vagy ismerőseid, akik a cégnél dolgoznak, kérdezd meg őket. Így értékes infókhoz juthatsz, ami előnyös helyzetbe hozhat az interjún. Akár a cég kultúrájáról van szó, akár arról, hogy mit keres a csapat egy új emberben, ezek a részletek segíthetnek jobb választ adni a „Miért akarsz itt dolgozni?" kérdésre.  

Nézzük meg részletesebben ezt az 5 erős választ!

„Évek óta figyelemmel kísérem a céget, és mindig is lenyűgözött a hírneve."

Amikor válaszolsz, ne a saját igényeidre fókuszálj, hanem emeld ki, mi az, ami miatt szerinted a cég kitűnik a többi közül. Akár évek óta követed a céget, akár most fedezted fel, fontos, hogy megmutasd, utánanéztél a dolgoknak, és tényleg érted, mi teszi őket különlegessé. A célod az, hogy megmutasd, a készségeid és értékeid hogyan illeszkednek a cég küldetéséhez, és hogyan tudnál tényleg hozzátenni a cég sikeréhez.

MÁSOLHATÓ PÉLDA

„Ez a klinika arról híres, hogy kiválóan ellátja a szerényebb körülmények között élő közösségeket, és elkötelezett a folyamatos tanulás mellett. Ha itt dolgoznék, össze tudnám kapcsolni a szenvedélyem az empatikus ellátás iránt azzal a célommal, hogy naprakész maradjak az egészségügy legújabb fejleményeiben. A betegellátáshoz való hozzáállásom nagyon passzol a klinika értékeihez, és izgatottan várom a lehetőséget, hogy egy olyan csapathoz csatlakozhassak, amely osztozik abban a törekvésemben, hogy pozitívan hassak a világra." 

Átmásolva!

„Biztos vagyok benne, hogy értéket tudok teremteni és pozitívan hozzá tudok járulni a csapathoz."

Azon túl, hogy ismered a céget, fontos, hogy azonosítsd a konkrét kihívásokat vagy problémákat, amikkel szembenéznek. Ideális esetben meggyőzően kell tudnod érvelni amellett, hogy a tapasztalatod és képességeid alkalmasak arra, hogy segítsenek megoldani ezeket a kihívásokat.

Ez a válasz azt mutatja, hogy azért akarsz a cégnél dolgozni, mert úgy gondolod, tényleg változást tudsz elérni. Az egyedi készségeid konkrét megoldásokat kínálnak, amelyek erősíthetik a cég pozícióját és növelhetik a nyereségességét. Nem csak egy újabb fogaskerék akarsz lenni a gépezetben, hanem értékes csapattag, akinek az ötletei és tettei nagyobb eredmények felé mozdíthatják a céget a piacon.

MÁSOLHATÓ PÉLDA

„Hét éve vagyok benne a digitális marketingben, és mindig is a Squandrixot tekintettem az iparág vezetőjének. Amit a legjobban csodálok a cégben, az az, hogy mennyire nyitott a különböző készségekre. Úgy gondolom, hogy a B2B szektorban szerzett egyedi tapasztalataim jelentősen javíthatnák a partnerségi és affiliate programjaitokat, és ezeket a területeket, ha jól értesültem, a cég szívesen fejlesztené tovább."

Átmásolva!

„A cég értékei nagyon passzolnak a személyes elveimhez."

Egy cég értékei azt jelentik, hogy miben hisznek és mire törekszenek. Ha a cégnek van küldetésnyilatkozata, olvasd át alaposan, és készülj fel arra, hogy el tudd magyarázni, miért támogatod személyesen is ezt a küldetést.

Sok ismert cég olyan erőteljes mottókat tűzött a zászlajára, amelyek jól kifejezik az értékeiket. Például a Google („Ne légy gonosz", későbbi változatban „Tedd a helyes dolgot"), az Apple („Gondolkodj másképp") és a Nike („Csak csináld”) mottói mind példák olyan felejthetetlen szlogenekre, amelyek tükrözik egy cég szellemiségét.

A meggyőződések, értékek és küldetéstudat olyan erőteljes fogalmak, amelyek mind a céget, mind a potenciális új alkalmazottat a puszta pénzszerzési célok fölé emelik.

Amikor erre a kérdésre válaszolsz, ne a személyes indítékaidra helyezd a hangsúlyt, hanem inkább emeld ki, hogy egyetértesz a cég elkötelezettségével olyan területek iránt, mint a környezeti fenntarthatóság, a sokszínű és befogadó vállalati kultúra, a közösség támogatása vagy a tisztességes üzleti gyakorlat. Az ilyen értékek őszinte elismerése nagyon vonzó lehet a munkaadók számára.

MÁSOLHATÓ PÉLDA

„Három éve hallottam először az Eco-Logicról, amikor a PR részlegetek elindította a Föld napja kampányt, ami a Csendes-óceán partjainak tisztítására fókuszált. Évek óta önkénteskedem környezetvédő szervezeteknél, és tényleg lenyűgözött, milyen hatást értetek el. Úgy érzem, jó helyen lennék, ha a mérnöki képességeimet a környezetvédelem| | érdekében használhatnám fel."

Átmásolva!

„Nagyon tetszik a vállalati kultúra, amiről hallottam és olvastam."

A „vállalati kultúra" olyan fogalom, ami az elmúlt években nagyon fontossá vált, és kulcsfontosságú mércéje lett annak, hogyan működnek a cégek, mind munkahelyként, mind globális szereplőként.

A vállalati kultúra részei lehetnek a távmunkával kapcsolatos szabályok, a laza öltözködési előírások, az irodai extrák, mint az ingyen nasik vagy játékszobák, a rugalmas munkaidő és a nagyvonalú családi juttatások vagy szabadságolások. Ezek a dolgok jelentősen javíthatják a dolgozók hangulatát és lojalitását.

Tágabb értelemben a vállalati kultúra tükrözi a cég összes értékét és prioritását. Bár a kérdés megválaszolásakor nem kell a felszínes előnyökre fókuszálnod, teljesen rendben van, ha kifejezed, mennyire tetszik a cég általános hozzáállása a munkahelyi kultúrához és a külvilággal való kapcsolata. Ez megmutatja, hogy tényleg érdekel, hogy olyan cégnél dolgozz, amely fontosnak tartja az embereket és a társadalomra gyakorolt hatását.

MÁSOLHATÓ PÉLDA

„Szerintem a játékfejlesztő iparnak van hova fejlődnie a munka-magán- élet egyensúly terén. Persze értem, hogy néha keményen kell dolgozni és túlórázni, de nagyon megfogott, amit a vezérigazgatótok mondott nemrég egy interjúban. Hangsúlyozta, hogy a cég egyik alapértéke a dolgozók mentális egészségének és kreativitásának megőrzése. Tetszik ez a hozzáállás, és szerintem ha ezt kombináljuk egy erős munkamorállal, az tényleg kivételes eredményekhez vezethet." 

Átmásolva!

„Csodálom azt az elkötelezettséget és csapatmunkát, amit a cégetek képvisel."

Ez a válasz azt mutatja, hogy nem egy magányos farkas vagy, aki csak a saját sikerével törődik, hanem olyasvalaki, aki értékeli, hogy egy együttműködő csapat tagja lehet. Keresed a lehetőséget, hogy egy csapat része legyél, akikkel együtt dolgozhatsz, és egyben egy közösséget is találj, ahol mindenki a legjobbat hozza ki a többiekből.

Ez a válasz több fontos dolgot is ügyesen érint:

  • A cégre fókuszál, nem a saját igényeidre.
  • Megmutatja, hogy szeretnél pozitív hatást gyakorolni a munkaadóra.
  • Demonstrálja, hogy a cég értékei passzolnak a tieidhez.
  • Azt mutatja, hogy csodálod az olyan vállalati kultúrát, amely értékeli az embereket.
  • Kifejezi a lelkesedésed, hogy egy sikeres csapat tagja lehess.
MÁSOLHATÓ PÉLDA

„Nagyon tetszik az az együttműködő szellem, ami áthatja a munkamódszereteket, és alig várom, hogy egy ilyen csapat tagja lehessek. Tapasztalatból tudom, hogy a tanítás néha magányos tud lenni. Bár a tanárokat kollégák veszik körül, gyakran kevés lehetőségük van együtt dolgozni. Nagyon vonzó számomra az az ötlet, hogy megoszthatnánk az óraterveket, közösen ötletelhetnénk, hogyan segítsünk a nehezebb diákoknak, és akár együtt is taníthatnánk, hogy minden diák megkapja a szükséges figyelmet. Ez az a fajta támogató, együttműködő környezet, ahol szerintem igazán ki tudnék teljesedni és valódi változást tudnék elérni." 

Átmásolva!

A lényeg dióhéjban

  1. Mielőtt válaszolsz a kérdésre, próbáld meg az interjúztató szemszögéből nézni a dolgot. Ha érted, mi motiválja őt, az segíthet jobb választ adni.
  2. Az őszinteség fontos, de ne legyél brutálisan őszinte, ha az elsődleges motivációd csak a saját érdeked. Úgy fogalmazd meg a válaszod, hogy az összehangolja a te érdekeidet a cégével.
  3. Mutasd meg, hogy ismered a céget. A HR-es szemében nagy plusz, ha látja, hogy tényleg utánanéztél a dolgoknak.
  4. A felkészülés kulcsfontosságú. Gondold át jó előre, mit fogsz válaszolni erre a kritikus kérdésre.
  5. Ne feledd, amikor azt kérdezik, „Miért akarsz itt dolgozni?" (vagy valami hasonlót), a válaszodnak arra kell fókuszálnia, hogy te milyen előnyöket hozhatsz a cégnek, nem pedig fordítva.
  6. Emeld ki a cég értékeit, kultúráját és eredményeit, és magyarázd el, hogyan illeszkednél be és járulnál hozzá értékesen a munkához.
  7. És ami a legfontosabb: mutasd meg, mennyire lelkes vagy, hogy a cégnél dolgozhatsz!

Ha betartod ezeket a tippeket, és a válaszaidat az adott céghez és pozícióhoz igazítod, akkor jól felkészülten, magabiztosan és lazán tudod majd kezelni az összes a trükkös interjúkérdést.

Készítse el önéletrajzát 15 perc alatt
Készítse el önéletrajzát 15 perc alatt
Használjon szakszerű, gyakorlatban tesztelt önéletrajz sablonokat, melyek a munkáltatók által kedvelt „önéletrajz-szabályok” szerint készültek.
Önéletrajzom Elkészítése
Cikk megosztása
Olvasson tovább
Önéletrajz Súgó36 perces olvasmány
Hogyan írjunk önéletrajzot
Hogyan írjunk önéletrajzot
Kísérőlevél13 perces olvasmány
Kísérőlevél formázása 2024-ban: példák és tippek
Kísérőlevél formázása 2024-ban: példák és tippek
Önéletrajz Súgó14 perces olvasmány
Tudásalapú készségek felsorolása az önéletrajzban
Tudásalapú készségek felsorolása az önéletrajzban
Önéletrajz Súgó8 perces olvasmány
A konceptuális készség fogalma és néhány példa
A konceptuális készség fogalma és néhány példa
Összes böngészése
Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint az elemzések és a marketing eredmények érdekében sütiket használ. Weboldalunk használatával elfogadja Süti Irányelvek és Adatvédelmi Irányelvek dokumentumainknak megfelelő sütiket.
Sütik elfogadása