1. Blog
  2. Önéletrajz Súgó
  3. Tudásalapú készségek felsorolása az önéletrajzban
Írta: Karl Kahler:Karl Kahler:

Tudásalapú készségek felsorolása az önéletrajzban

14 perces olvasmány
Tudásalapú készségek felsorolása az önéletrajzban
Illusztrálta:Veronika Kiriyenko
Szakképzetlen munkaerő valójában nem létezik - szinte mindenki ért valamihez! Mindegy milyent területen dolgozik, ismernie kell hogyan érdemes önéletrajzában felsorolni tudásalapú készségeit, hiszen így tudathatja a munkáltatóval, mi mindenhez ért.

Melyek a tudásalapú készségek egy önéletrajzon?

A tudásalapú készségek azok a szakmai képességek, melyeket csak megfelelő képzések, oktatás és gyakorlati tapasztalat révén szerezhetünk meg. Szakmánként eltérő, praktikus, gyakorlati készségekről van szó.

A tudásalapú készségekre gyakran egy konkrét feladat elvégzésre van szükség - egy karburátor átépítéséhez, egy konyha vezetékeinek áthuzalozásához, targoncavezetéshez, egy kép átszerkesztéséhez, kutyaidomításhoz. A tudásalapú készségeket gyakran (de nem mindig) egyedül is tudjuk alkalmazni - és gyakran (de nem mindig) konkrét tudás, illetve (fizikai vagy digitális) eszközök szükségesek hozzájuk.

A tudásalapú készségeket megkülönböztetjük a szociális készségektől. Ez utóbbiak az emberekkel végzett feladatokhoz szükségesek, például ilyen a kommunikáció, az empátia vagy a vezetői készségek. Néhány kivételtől eltekintve (ilyen például az időbeosztás) általában az emberekkel végzett interakciókhoz kapcsolódnak. A tudásalapú és szociális készségek közötti különbségekről további információkat a “Szociális készségek felsorolása az önéletrajzban”című bejegyzésünkben olvashat.

Néhány példa a tudásalapú készségekre

A tudásalapú készségek éppoly változatosak, mint maguk a foglalkozások, alapjában véve lefedik az adott foglalkozáshoz kapcsolódó összes tevékenységet. Íme néhány példa a tudásalapú készségekre:

Számítógépes ismeretek: Szoftverek, programnyelvek, számítógépes hálózatok, hardver, adatbázis-kezelés, felhőalapú környezetek ismerete

Művészeti ismeretek: Grafikus tervezés, illusztráció, képszerkesztés, webes dizájn, photoshop-ismeretek, illusztrátor szoftver ismerete

Pénzügyi ismeretek: Könyvelés, pénzügy, közgazdaságtan, könyvvitel, adóügyi szabályozások ismerete 

Marketing ismeretek: Hirdetés, közönségkapcsolatok, közösségi média, SEO, Facebook hirdetések, tartalomkezelés ismerete

Írói készségek: Műszaki szöveg írása, szövegírás, tartalomkészítés, szerkesztés, SEO szöveg készítése

Mérnöki ismeretek: Szerkezetelemzés, építészeti szabályozásk, biztonsági ellenőrzések, elektrotechnikai berendezések ismerete

Építőipari ismeretek: Betonozás, asztalos munkálatok, vízszerelés, villanyszerelés, tetőfedés ismerete

Szerelési készségek: Gépjármű-szerelés, háztartási berendezések javítása, kereskedelmi célú berendezések javítása

Kiskereskedelmi jártasság: Raktár- és áruismeret, kirakatrendezés, pénztárgép-kezelés, ügyfélszolgálat ismerete

Nyilvánvaló, hogy ez a lista korántsem tartalmazza az összes tudásalapú készséget (és a legtöbb esetben pontosabb meghatározásra, kiegészítésre és személyre szabott információra lesz szüksége). Ezekkel a példákkal csak a kiindulópontot szerettük volna megmutatni, néhány példával, melyekből további ötleteket meríthet önéletrajzához.

Tudásalapú készségek felsorolása az önéletrajzon

Minden önéletrajzon szerepelnie kell egy, a jelentkező tudásalapú készségeit bemutató listának, hiszen a pályázó ezzel jelzi, hogy képes elvégezni az adott munkakör feladatait. 

Egyes önéletrajzokban a tudásalapú és a szociális készségek külön felsorolásban szerepelnek, bár ez a megkülönböztetés nem feltétlenül szükséges. Az idegennyelv-ismeretet általában külön szokás feltüntetni. A "Készségek" szakaszban, viszont a "Nyelvismeret" megnevezés alatt sorolhatjuk fel a beszélt idegen nyelveket.

Az egyedi tudásalapú készségekhez gyakran egy-három szavas magyarázatot írhat, a felsoroláshoz használjon pontokat. Sokszor találkozhatunk olyan elrendezéssel, ahol az önéletrajzban a fő elem mellett jobb vagy bal oldalon egy szűk, függőleges sávban, a pályázó kapcsolattartási adatai alatt tüntetik fel a készségeket:

 

Tudásalapú készségek az önéletrajzon.

Egy másik megoldás, hogy a készségeket vízszintesen, gyakran oszlopokba rendezve soroljuk fel, hogy a dokumentum jobb oldala se maradjon szabadon. Ezt az elrendezést itt láthatja:

 

A készségek mellett feltüntethetjük az adott ismerethez, illetve képességhez tartozó tudásszintet is ("Szakértő", "Haladó", "Középhaladó" stb.), vagy valamilyen grafikus elemmel, például sávval még kifejezőbben jelenítik meg ezt az információt. Ez a vizuális megjelenítés egyáltalán nem kötelező, de választható elem.

Az önéletrajz tudásalapú készségeinek optimalizálása ATS-hez

Az álláspályázat egyik legfőbb kívánalma, hogy a dokumentumot az ATS (Applicant Tracking Systems), vagyis a pályázókat követő rendszerhez optimalizált tudásalapú készségekkel készítsük el. Az ATS a beérkező önéletrajzokat szűrő elektronikus rendszer. Az átvizsgálás során azt figyeli, hogy a pályázók használják-e az adott álláshoz elengedhetetlen kulcsszavakat. 

Például, ha egy olyan állásra jelentkezik, ahol alapkövetelmény az Unix operációs rendszer ismerete, a munkáltató a pályázókat követő rendszerbe az "Unix" kulcsszót adja meg, majd az ATS a beérkező önéletrajzokban ezt a szót fogja keresni. Amennyiben az önéletrajz nem tartalmazza az "Unix" kifejezést, előfordulhat, hogy a pályázatot automatikusan elutasítják, és el sem jut a HR-osztályra. 

Ezért annyira fontos, hogy az önéletrajzát az ATS-ellenőrzés elvárásainak megfelelően fogalmazza meg, vagyis használja az alapvető, a munkáltató számára fontos kulcsszavakat (ezek közül sok a tudásalapú készségek közé tartozik). Hogy melyek ezek a kulcsszavak? A legjobb kiindulópont, ha alaposan áttanulmányozza az álláshirdetést. Természetesen, ha semmit sem tud az Unixról, nem említheti meg készségei között. Viszont, ha valamennyire ismeri a rendszer működését, érdemes ezt beleírni az önéletrajzba és erre a készségek szakasz kiváló lehetőséget biztosít.

Ez az egyik oka annak, hogy minden pályázathoz egyedi, testre szabott önéletrajzot kell benyújtani. A készségek listája nem egy kőbe vésett, végleges változat - készüljön fel rá, hogy képességeit és készségeit az adott munkáltató igényeinek megfelelően egy kicsit át kell fogalmaznia. 

Tudásalapú készségek listája a CV-n

Szóval, hogyan állíthatja össze tudásalapú készségeinek legoptimálisabb listáját CV-jéhez? (A CV kifejezés az angol nyelvből származik, az USA-t és Kanadát kivéve angol nyelvterületen így nevezik az önéletrajzot.) 

Elsőként szánjon egy kis időt az ötletelésre. Gondolja át, hogy az adott foglalkozáshoz kapcsolódóan mi mindenhez ért és az összes képességét, készségét, ismeretét írja le. Ezek között lesznek olyanok, amit annyira természetesnek tart, hogy nem is gondolná említésre érdemesnek - viszont előfordulhat, hogy jövendőbeli munkáltatója igenis fontosnak tartja őket. 

Készítsen egy listát, egy jó hosszú listát. Később majd lerövidítheti. Az ötletelés lényege, hogy nincs "rossz ötlet", mindent írjon le. Mentse el ezt az "alaplistát" és ebből ötleteket merítve az egyes munkáltatókhoz személyre szabhatja önéletrajzát. 

2021 top 20 tudásalapú készségei

Az alábbiakban a 20 leggyakrabban használt tudásalapú készség listáját találja (több ágazatból összeválogatva, illetve általánosságban véve). A listát a 2021-ben végzett kutatásaink és önéletrajzírási tapasztalataink alapján állítottuk össze:

Általános tudásalapú készségek:

  1. Számítógépes szoftverek ismerete (konkrét szoftver az adott álláshoz)
  2. Háttérkutatás (webes kutatás vagy nyílt forráskódú kutatás)
  3. Idegen nyelvek ismerete
  4. Közösségi média ismerete (általános)
  5. Adminisztratív feladatok

Tudásalapú készségek a marketing és értékesítés területén:

  1. Közösségi média kezelése
  2. Tartalomgyártás és tartalom megjelenítése
  3. SEO
  4. Marketing/tartalomstratégiák ismerete
  5. Facebook/Google hirdetések

Tudásalapú készségek vezetői állásban:

  1. Projektmenedzsment rendszerek ismerete
  2. CRM vagy CMS szoftver használata
  3. Üzleti tervezés/elemzés
  4. Hat Szigma technikák
  5. Agile / Scrum módszerek

Tudásalapú készségek dizájn területen:

  1. Adobe Creative Suite: Illustrator, InDesign, Photoshop
  2. Figma
  3. Képszerkesztés
  4. Webdizájn és/vagy UX dizájn
  5. Storyboards

Tudásalapú készségek GYIK

Van néhány kérdés, amit gyakran feltesznek az önéletrajzon szereplő tudásalapú készségek kapcsán:

Az önéletrajzon megkülönböztessük a tudásalapú és a szociális készségeket?

Mindent egybevetve, a legjobb, ha nem emeljük ki külön, melyek a tudásalapú készségek és melyek a szociális készségek. Egyes készségek és képességek a kettő közé, egy "szürke zónába" esnek, így a két külön kategória nem nyújt sok segítséget a munkáltatóknak.

A kétnyelvűség tudásalapú készség?

A kétnyelvűséget általában tudásalapú készségnek tekintik, de előfordul, hogy inkább a szociális készségek közé sorolják. De tulajdonképpen ez nem is számít. Ha mégis úgy dönt, hogy külön kategóriákként sorolja fel a tudásalapú és a szociális készségeit, hozzon létre egy harmadik csoportot "Nyelvek" megnevezéssel. 

Az ügyfélszolgálati ismeretek tudásalapú vagy szociális készség?

Az ügyfélszolgálat ismerete tudásalapú készség, hiszen képzések és tapasztalat szükséges a megfelelő munkavégzéshez. Azonban nagy mértékben támaszkodik szociális készségekre, például fontos a kommunikáció, az empátia és az odafigyelés. 

Kiemeljem önéletrajzomban, hogy "keményen dolgozom"?

Nem. Ne használjon semmitmondó kifejezéseket és kliséket, mint a "keményen dolgozom", "csapatjátékos" és a "önálló munkavégzésre alkalmas". Általános szabály, hogy csak konkrét és mérhető készségeket és képességeket próbáljon meg felsorolni.

Hova soroljam az önéletrajzon gépelési tudásomat?

A "gépelés" helyett inkább használja a "szövegszerkesztés" kifejezést és ha lehetséges, említse meg percenként mennyi szót képes feldolgozni: "Szövegszerkesztés: 75 szó/perc".

A készségeket pontozott listaként soroljam fel?

A legtöbb önéletrajz-formátumban a készségek listaként, az egyes készségek előtt egy ponttal ( • ) megjelenítve szerepelnek. Inkább az egyszerű, megszokott felsorolási stílust válassza, mint például a fent említett pont, és kerülje a szokatlan megoldásokat, mint például a pipa használata.  

A CVapp.hu vezető szerepet tölt be az önéletrajz sablonok, valamint a foglalkozás-specifikus önéletrajz minták és az önéletrajz írást segítő útmutatók terén. Önéletrajza elkészítéséhez elsőként válasszon egyet a gyakorlatban tesztelt sablonjaink közül, hiszen így a formázással és a tervezéssel már nem kell foglalkoznia. Ön tudja mire képes - mi megmutatjuk, hogyan jelenítse meg készségeit.

Készítse el önéletrajzát 15 perc alatt
Készítse el önéletrajzát 15 perc alatt
Használjon szakszerű, gyakorlatban tesztelt önéletrajz sablonokat, melyek a munkáltatók által kedvelt „önéletrajz-szabályok” szerint készültek.
Önéletrajzom Elkészítése
Cikk megosztása
Olvasson tovább
Önéletrajz Súgó13 perces olvasmány
Hogyan és mikor érdemes ajánlásokat használni az önéletrajzban
Hogyan és mikor érdemes ajánlásokat használni az önéletrajzban
Önéletrajz Súgó15 perces olvasmány
Hogyan írjunk kísérőlevelet - szakértői útmutató [2024]
Hogyan írjunk kísérőlevelet - szakértői útmutató [2023]
Kísérőlevél5 perces olvasmány
Hogyan írjunk kísérőlevelet munkatapasztalat nélkül
Hogyan írjunk kísérőlevelet munkatapasztalat nélkül
Önéletrajz Súgó36 perces olvasmány
Hogyan írjunk önéletrajzot
Hogyan írjunk önéletrajzot
Összes böngészése
Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint az elemzések és a marketing eredmények érdekében sütiket használ. Weboldalunk használatával elfogadja Süti Irányelvek és Adatvédelmi Irányelvek dokumentumainknak megfelelő sütiket.
Sütik elfogadása