1. Blog
  2. Kísérőlevél
  3. Kísérőlevél e-mailben
Írta: Anna Muckerman: Anna Muckerman:

Kísérőlevél e-mailben

11 perces olvasmány
Kísérőlevél e-mailben
Illusztrálta:Lizabeth Zaft
Ha éppen munkát keres, nagy eséllyel találkozhat olyan álláshirdetésekkel, melyekben az önéletrajz mellé kísérőlevelet is kérnek. Még manapság, az online jelentkezési portálok korában is gyakran előfordul, hogy a HR-vezetők közvetlen postafiókjukba kérik az álláspályázatokat. Az e-mailben elküldhető kísérőlevél példák tulajdonságai sok tekintetben megegyeznek a hagyományos kísérőlevelekével, azonban van néhány jelentős különbség is.

Ha egy e-mail mellékleteként küldi el önéletrajzát és kísérőlevelét, az e-mail szövege még egy lehetőséget kínál arra, hogy pozitív képet alakítson ki magáról. Miért ne használná ki ezt? Ez az e-mailes kísérőlevél nem helyettesítheti PDF formátumban mellékelt kísérőlevelét (hiszen egy e-mail könnyen törölhető), viszont semmiképp se az egysoros "Mellékelve küldöm önéletrajzomat" változatot használja.

Szóval, milyen lehetőségeket rejt egy kísérőlevélként használt e-mail?

Az alábbi fejezetek ebben segítenek:

  1. Döntse el, hogy kísérőlevelet csatolmányként vagy az e-mail szövegeként küldi el
  2. E-mailes kísérőlevele összeállításához elemezzen egy valódi kísérőlevél mintát
  3. Készítse el a munkáltató szempontjából legjobbnak mondható kísérőlevelet
  4. Állítson össze egy e-mailes álláspályázatot, amivel növelheti a visszajelzés esélyeit

Mit takar egy e-mailes kísérőlevél?

Az e-mailes kísérőlevél viszonylag egyértelműen meghatározható: egy kísérőlevél mintáról van szó, melyet az e-mail üzenet szövegtörzseként küldünk el, vagyis nem az online jelentkezésben vagy az e-mail mellékleteként használt kísérőlevélről van szó.

Minta az e-mailben küldött álláspályázatra

Első lépésként tekintsen meg egy mintát az e-mailben elküldött álláspályázatra (vagy másnéven e-mailes kísérőlevélre). A minta álláskeresési gyakorlatok és a munkaerő-felvétellel foglalkozó szakemberek tapasztalatai alapján készült:

Ahogy látható, ez a pályázati levél egy ügyvezető asszisztensi állásra készült, viszont jó kiindulási pont más témájú kísérőlevelekhez is. A levél elején és a középső szakaszában szerepelnek az elért, számszerűsített eredmények, melyek mindegyike kapcsolódik az álláshoz. Emellett ingyenesen elérhető gyűjteményünkben további kísérőlevél-mintákat talál, melyet saját ágazatában is hasznosíthat.

Az alábbiakban segítséget nyújtunk arra vonatkozóan, hogy egy ilyen jellegű kísérőlevelet az e-mail szövegeként vagy mellékleteként érdemes-e elküldeni.

Szakértői javaslat

Mentse el az e-mail másolatát, így később is vissza tudja keresni. Később megkeresheti az elküldött levelek között, vagy titkos másolatban elküldheti saját e-mail címére és létrehozhat egy mappát, amiben elküldött álláspályázatait gyűjti. Ne vesztegesse idejét egy három hónappal korábban elküldött e-mail keresgélésével!

A kísérőlevél az e-mail szövege vagy melléklete legyen?

Az, hogy a kísérőlevelet az e-mail szövegeként vagy mellékleteként érdemes elküldeni elsősorban az álláshirdetés leírásától függ. A HR-vezető általában pontos utasításokat ad a kért kísérőlevélre vonatkozóan. Sőt, egyes álláshirdetésekben még azt is meghatározzák, mi legyen szerepeljen az üzenet tárgyaként. Kövesse pontosan az utasításokat, hiszen akár egy kis eltérés is a pályázat elutasításához vezethet.

Melléklet használata: A két lehetőség közül ez az egyszerűbb megoldás, hiszen nincs más dolga, mint már meglévő kísérőlevelét az e-mailhez csatolni. Az e-mail szövegében írjon néhány bemutatkozó mondatot, ezzel felkeltheti a HR-vezető figyelmét a mellékelt kísérőlevélre (és a többi pályázati dokumentumra). Teljesen Öntől függ, hogy az e-mailben mennyi információt közöl magáról. Sok segítséget talál egy kiváló kísérőlevél megszerkesztéséhez kísérőlevél-példákat tartalmazó gyűjteményünkben!

Amennyiben úgy dönt, hogy kísérőlevelét mellékletként küldi el, az előző fejezetben számos kísérőlevél-példát találhat.

Az alábbiakban pedig egy egyszerű példát olvashat arra, hogy mit írhat kísérőlevélként az e-mail szövegeként.

Példa

Tisztelt (HR-vezető neve)!

(Vállalat neve) XYZ állására szeretném elküldeni álláspályázatomat. Önéletrajzomat, kísérőlevelemet és korábbi munkáim felsorolását a jelen e-mail mellékletében találja.

Köszönöm figyelmét!

(Az Ön neve)

Átmásolva!
Szakértői javaslat

Ha nem tudja pontosan, hogyan küldjön melléklettel kiegészített e-mailt, gyorsan összefoglaljuk Önnek: kattintson az új e-mail írása lehetőségre. Töltse ki a Címzett és a Tárgy mezőket. Az e-mail szövegeként írjon néhány mondatot, melyben a mellékletként csatolt jelentkezési dokumentumokra is utal. A fájlok megnyitásához kattintson a gemkapocs ikonra. Keresse meg a kísérőlevél fájlját és kattintson a "Megnyitás" lehetőségre. Ezzel kísérőlevelét csatolta az üzenethez!

A fájl neve valamilyen módon utaljon annak tartalmára, például használhatja a Vezetéknév_kísérőlevél megoldást. Ezzel az egyszerű lépéssel biztosíthatja, hogy a HR-vezető nyomon követhesse a dokumentumot az egész álláskeresési folyamat során.

E-mail törzsszövegének használata: Ha úgy dönt, hogy kísérőlevelét inkább az e-mail szövegeként küldi el, kissé több figyelmet kell szentelnie a szöveg megírására. A szöveg legyen tömör, ezért a teljes kísérőlevélből csupán a leglényegesebb példákat válassza ki. Az e-mailes kísérőlevél minta az üdvözlésen és az elköszönésen kívül ne legyen három bekezdésnél hosszabb. 

A levél elkészítésének lépései:

  1. Amennyiben lehetséges a HR-vezetőt szólítsa nevén vagy használja a "Tisztelt HR-vezető!" megszólítást.
  2. Mutatkozzon be és nevezze meg a munkakört, amire jelentkezik.
  3. Említsen meg 1-2 kapcsolódó eredményt, illetve készséget, melyek igazolják milyen jó jelölt.
  4. Zárja e-mailes kísérőlevelét, melyben azt javasolja a HR-vezetőnek, vegye fel Önnel a kapcsolatot.
  5. A kísérőlevelet egy "Üdvözlettel:" elköszönést követően írja alá.

Példánkban egy mellékletként elküldött önéletrajzhoz írt kísérőlevél példát olvashat:

Példa

Tisztelt Komjáti Vanda!

Nagy örömre szolgál, hogy múlt héten meghallgathattam előadását a "Nők a marketingben" rendezvényen. Mellékelten küldöm önéletrajzomat, mellyel az MPF Holding helyettes marketing vezető állására szeretnék jelentkezni. Úgy vélem, hogy hat éves tapasztalatom konkrét közönség számára kialakított digitális hirdetési kampányok vezetésében megfelelő tapasztalatot nyújt a feladatkör betöltéséhez.

Legutóbbi munkahelyemen egy hamarosan megjelenő ruhamárka hirdetési stratégiájának összeállításáért feleltem. Három évig dolgoztam a cégnél, ez idő alatt a vállalat Instagram-fiókja 300 követőről negyed millió követőre bővült. A célzott hirdetéseken keresztül és egy innovatív webes galéria segítségével, a vállalat online értékesítése tavaly 15 százalékkal nőtt. 

Szeretném Önnel részletesen megvitatni ötleteimet, amivel marketing vezetőként segíthetném az MPF Holding online jelenlétének növelését. Keressen bizalommal e-mailben vagy a +36 20 580 2200 telefonszámon. Várom válaszát!

Üdvözlettel:

Szakonyi Andrea

Átmásolva!
Szakértői javaslat

Ha az álláshirdetésben nem szerepel, milyen módon kérik a kísérőlevelet, Önnek kell meghoznia a döntést. Elsőként azt vegye figyelembe, hogy mellékletként kérnek-e más dokumentumokat a jelentkezéshez. Ha a kísérőlevél csak egy lenne sok más melléklet között, érdemes egy rövid bemutatkozó e-mailt írnia, míg a kísérőlevelet és az egyéb anyagokat csatolja az e-mailhez.

Ezzel szemben, ha egyáltalán nem említik a kísérőlevelet, akár az e-mail szövegeként is elküldheti, ezzel bevezetve a pályázatot. Az alábbiakban egy kiváló kísérőlevél példát találhat, csatolmányként egy önéletrajzzal, melyet igényei szerint átalakíthat.

Hogyan írjunk e-mailes kísérőlevelet?

Amikor az e-mailes kísérőlevél írásáról van szó, a levél formátumát és hangnemét illetően nem árt néhány változtatás.

Az e-mailes kísérőlevél formátuma:

Az e-mailes kísérőlevélnek nincs fejléce, ez talán a legjelentősebb különbség. Ezért nagyon fontos, hogy az üzenet vége mindenképpen tartalmazzon néhány lényeges információt. A teljes nevét írja alá, emellett adja meg telefonszámát, kérjen visszahívást vagy ugyanezek az adatok szerepeljenek e-mailes aláírásban. Ugyanitt megadhatja LinkedIn-profiljának, vagy más fontos közösségi médiás fiókjainak, online portfóliójának vagy saját weboldalának linkjét.

A hagyományos kísérőlevélhez hasonlóan az e-mailes kísérőlevél elrendezése is legyen könnyen olvasható. Használjon megszokott betűtípusokat és betűméreteket, fekete színben. Az egyes bekezdéseket mindig egy térközzel (vagy akár kettővel) válassza el. 

Szakértői javaslat

Amikor e-mailes kísérőlevél mintáját mellékletként küldi el, egy e-mailes kísérőlevél sablon nagy segítséget nyújthat a formázásban. Szakszerű kísérőlevél sablonjainkban számos ágazathoz találhat kiváló segítséget. Mindig az adott munkáltató márkájához és vállalati képéhez leginkább illő sablont válassza.

Az e-mailes álláspályázat megfelelő hangneme:

Számos oka lehet annak, hogy egy e-mailes álláspályázat hangneme sokkal közvetlenebb, mint egy online állásportálon keresztül elküldött hagyományos kísérőlevél.

Először is, ha a HR-vezető e-mail címére küldi a pályázatot, valószínűleg tudja az adott személy nevét is. Sok olyan ágazat van, ahol nem tanácsos eltérni a szokásos "Tisztelt" megszólítástól, valamint az azt követő vezetéknév és utónév használatától. Azonban egyes területeken a vezetéknév használata túlságosan távolságtartó. Ilyen esetben használhatja a "Kedves" megszólítás és az utónév kombinációját, ezzel egy közvetlenebb hangot üthet meg.

Szakértői javaslat

Egyes esetekben a hangnemet illetően eltérhet a fenti útmutatótól, ilyen például a gyakorlati munkára küldött e-mail minta. Mivel diákként nagy valószínűséggel magasabb beosztásban dolgozik, a legjobb, ha a félig formális megszólításnál marad, ezzel fejezheti ki legjobban a feladat iránti lelkesedését, miközben kellően udvarias hangnemet üt meg. Semmi szükség arra, hogy túlzásba vigye az udvariaskodást, csupán az fontos, hogy a jelentkezés udvarias hangnemével tiszteletet sugározzon.

Az e-mailes álláspályázat választásának másik oka lehet, ha már ismeri a HR-vezetőt. Előfordulhat, hogy korábban már dolgozott a vállalatnál vagy máshonnan ismeri az adott személyt, és ezt az ismeretséget előnyére fordíthatja egy közvetlen e-mailben. Ilyen esetben nem tanácsos úgy megfogalmazni az e-mail szövegét, mintha azt egy idegen írná. A hangnemet igazítsa a korábbi kapcsolatuknak megfelelően, e-mailes kísérőlevél mintája hangneme legyen természetes és barátságos.

Fő gondolatok útravalóként

Természetesen a cél nem az, hogy a HR-vezetőt ugyanazokkal az információkkal bombázzuk az e-mailes kísérőlevélben, amit a csatolmányként küldött kísérőlevélből egyébként is megtudhat. Sokat segít, ha a két dokumentum egy kicsit eltér egymástól, érdemes egy kicsivel több időt rászánni a megfogalmazásra, ezzel lenyűgözheti a munkáltatót.

  • Mindig kövesse a kísérőlevél megírásának általános szabályait
  • Sok hasonló eredményt soroljon fel, de ezeket egy kicsit fogalmazza át
  • Az e-mail hangneme a kísérőlevélhez képest lehet egy kicsivel kedvesebb és közvetlenebb
  • Kapcsolattartási adatait és közösségi linkjeit mindig az e-mail láblécében adja meg (ne a levél elején)
  • Nyugodtan használja ezt a megoldást, ha ismeri a HR-vezetőt, viszont a fogalmazás során ügyeljen arra, hogy az e-mailt esetleg mások is olvashatják

Most, hogy sikerült megfogalmaznia egy e-mailes kísérőlevelet, nézzen körül a gyakorlatban tesztelt kísérőleveleink között. Ezek a szakszerű kísérőlevél sablonok pontosan követik a munkáltatók által keresett "kísérőlevél szabályokat". 

Készítse el önéletrajzát 15 perc alatt
Készítse el önéletrajzát 15 perc alatt
Használjon szakszerű, gyakorlatban tesztelt önéletrajz sablonokat, melyek a munkáltatók által kedvelt „önéletrajz-szabályok” szerint készültek.
Önéletrajzom Elkészítése
Cikk megosztása
Olvasson tovább
Önéletrajz Súgó24 perces olvasmány
A legjobb önéletrajz formátum 2024 (+ingyen példák)
A legjobb önéletrajz formátum 2023 (+ingyen példák)
Kísérőlevél5 perces olvasmány
Hogyan írjunk kísérőlevelet munkatapasztalat nélkül
Hogyan írjunk kísérőlevelet munkatapasztalat nélkül
Kísérőlevél5 perces olvasmány
Hogyan írjunk motivációs levelet
Hogyan írjunk motivációs levelet
Önéletrajz Súgó6 perces olvasmány
Mikor érdemes fényképet használni az önéletrajzhoz
Mikor érdemes fényképet használni az önéletrajzhoz
Összes böngészése
Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint az elemzések és a marketing eredmények érdekében sütiket használ. Weboldalunk használatával elfogadja Süti Irányelvek és Adatvédelmi Irányelvek dokumentumainknak megfelelő sütiket.
Sütik elfogadása