Profil / összegzés: Egy szívélyes üdvözlet
Baristaként valószínűleg a kávézóba betérő vendégek többsége Önnel találkozik elsőként, így barátságos fogadtatása jelentősen meghatározza a hangulatot. A profilt (másnéven összegzést) az önéletrajz üdvözlésének is tekinthetjük. Itt megmutathatja a személyzeti osztály vezetőjének milyen személyiségjegyekkel, készségekkel és tapasztalatokkal rendelkezik. Ha valamilyen vezetői beosztásra pályázik, kiemelheti korábbi vezetői tapasztalatait és speciális végzettségeit. Ez különösen jól jöhet magasabb munkakörök esetében. Ebben a szakaszban barista munkakörével kapcsolatos néhány tényt is megemlíthet. Naponta mennyi vendéget szolgált ki? Bevezetett új, saját italokat? Mennyi tételt jegyzett meg a menüből és mennyit tudott elkészíteni? Sikerült növelnie az üzlet forgalmát?
Motivált és összeszedett baristaként, több, mint 15 éves szakmai tapasztalattal, kiváló, személyre szabott vendéglátői elkötelezettséggel állást keresek. A háttérmunkában és vendégekkel kialakított kapcsolatokban egyaránt szívesen részt veszek. Erősségem a kitűnő kávéitalok készítése. Szigorúan követem a munkahelyi előírásoka, miközben nem feledkezem meg a vendégek iránti kedvességről sem.
Szakmai tapasztalat: Sikerek, eredmények
Korábbi szakmai tapasztalatai és munkahelyei alapján a HR-vezető képes megállapítani, hogy sikerülhet-e beilleszkednie egy, a vendégeket előtérbe helyező, pörgős (esetleg átgondolt és modern) kávézó munkahelyi környezetébe. A munkakörtől függően előfordulhat, hogy a pályázókban inkább a megfelelő tulajdonságokat és vendéglátói készségeket keresik és hajlandóak akár betanítani az új munkatársat, ezért ne aggódjon akkor sem, ha korábban még egy barista állást sem pályázott meg. Legtanácsosabb, ha tapasztalatait Fordított Időrendben sorolja fel, vagyis a legfrissebb elemmel kezdi. Innen haladjon visszafelé, és említsen meg 2-3 példát. Ha már elegendő kávéházi tapasztalattal rendelkezik, a munkakörhöz nem kapcsolódó tapasztalatokat el is hagyhatja.
Barista, Cafe Frei Debrecen Fórum, Debrecen
2012 március — Jelen
- Hetente legalább 600 eszpresszó és egyedi kávéitalok készítése.
- A napi készletezésnek és az alapanyagok megrendelésének folyamatának sikeres megtervezése és bevezetése, ezzel műszakonként 35 perc munkát sikerült megtakarítani.
- Új munkatársak betanítása, kávézó szabályainak ismertetése.
- Események, többek között kiállítások, fellépések és zenei estek szervezése, elsősorban helyi művészek bevonásával.
- Napi akár 175 italrendelés teljesítése a kávéház receptkülönlegességeinek megfelelően. Mindig minőségi szolgáltatás nyújtása az elégedett vendégélmény érdekében.
- A legfrissebb kávétrendek folyamatos nyomon követése és a megfelelő technológiai újítások bevezetése.
- A berendezések karbantartásának fontosságának kiemelése, a használati útmutatók követése, az esetleges üzemzavarok elhárítása és megelőző karbantartás végzése.
Wellington Coffee & Pie, Debrecen
2007 szeptember - 2012 február
- Műszaktól függetlenül a legmagasabb szintű vendéglátási szolgáltatás nyújtása.Vendégek tájékoztatása az új italokról, ajánlások az ügyfelek kívánsága alapján.
- Napi szinten nagy mennyiségű forró és hideg kávéitalok, kávékülönlegességek és teák készítése.
- Együttműködés a munkatársakkal a gördülékeny kiszolgálás és a vendégek elégedettsége érdekében.
- Pénzügyi tranzakciók gyors és pontos kezelése.
Végzettségek: Az álláshoz szükséges ismeretek
A baristák feladatai közül sok munka közben, gyakorlattal sajátítható el, ezért ehhez a munkakörhöz általában nem szükséges iskolai végzettség. Azonban ez nem jelenti azt, hogy ezt a szakaszt akár üresen is hagyhatja. A vendéglátás vagy az élelmezés területén szerzett bármilyen végzettséget felsorolhat. Ha esetleg egyetlen kapcsolódó területen sem végzett tanulmányokat, nem árt ha megmutatja mit tanult vagy éppen mit tanul. Itt kell megemlítenie bármilyen, a kávékészítésre, éttermi felszolgálásra, élelmiszerbiztonságra vagy egyéb kapcsolódó területekre vonatkozó tanúsítványait is.
Kereskedelem és marketing alapszak, Wekerle Sándor Főiskola,, Budapest
2004 — 2007
Tanúsítványok
Hiszi vagy sem, a kávébeszerzés, a kávéfőzés és a felszolgálás rejtelmeit akár több tucatnyi tanfolyamon elsajátíthatjuk. A borhoz hasonlóan a kávé is egy különleges italnak tekinthető, mellyel egy egész tudományág foglalkozik. Ha már valamelyest foglalkozott a kávé vagy a felszolgálás ismereteinek elsajátításával, ezt ne felejtse el itt megemlíteni.
A készségek szakasz: Leghatékonyabb eszköze
Minden baristának a készségeiben rejlik az ereje. Természetesen a vendégek kiszolgálásához a szakmai háttér elengedhetetlen, viszont, ha nem rendelkezik a megfelelő tulajdonságokkal és személyiségjegyekkel, sajnos a vendégek nem fognak visszatérni. Tudásalapú készségei közé tartozik minden, a gépekhez, eszközökhöz kapcsolódó gyakorlati és praktikus tudás. Ezeket jellemzően nem csupán baristaként, de más, hasonló munkakörben is elsajátíthatjuk. A készségek tárháza széleskörű, itt felsorolható az étel- és italkészítéstől a kávézó tisztán tartásáig szinte minden.
A szociális készségek az élettapasztalattal fejlődő tulajdonságai és személyiségjegyei. Többek között ilyen az aprólékos, részletekre kiterjedő munkavégzés, a rendszeretet és a vendégek barátságos kiszolgálása.
- Készletkezelés
- Számolás
- Több feladat végzése
- Kiváló vendéglátói készségek Kávéismeret
- Barátságos és közvetlen személyiség