Egy jó cukrász önéletrajzhoz a következő részeket kell tartalmaznia:
Egy sikeres cukrász önéletrajzban egyértelműen ki kell fejeződnie a jelölt képességének, hogy kellemes süteményeket és desszerteket készítsen. Az önéletrajzodnak tartalmaznia kell egy erős profil részt, ami tömören és hatékonyan összefoglalja a képességeidet, tehetségedet és tapasztalataidat a sütemény és desszert készítés területén. Fontos, hogy ez a profil rész rövid legyen, miközben a szakmai munkád és a hozzáadott értéked leglenyűgözőbb részleteit sikerüljön belefoglalni.
Az önéletrajzod rendezett munkatapasztalat részt tartalmazzon, amely fordított időrendi sorrendbe rendezi a pozíciókat, különös hangsúllyal a vendéglátás területén betöltött szerepekre. Használj erős cselekvést kifejező igéket, melyek felhívják a figyelmet a készségeidre és képességeidre. Az önéletrajzod készségek részében is legyenek átgondolt, a cukrászmunkához kapcsolódó puha és kemény készségek. Mindig érdemes újra elolvasni az álláshirdetést, és ha lehetséges, az ott keresett készségeket belevenni a saját önéletrajzodba.
Ha közepes vagy nagy cégnél pályázol, érdemes odafigyelni, hogy az önéletrajzod átmenjen az ATS (Önéletrajzkezelő Rendszer) rostáján. Ezek a programok kulcsszavakat keresnek a hirdetésben leírtak alapján. Csak a legjobban teljesítő önéletrajzok jutnak el a HR-eshez. Győződj meg róla, hogy a tiéd nem ég oda, azáltal, hogy a fontos feladatokat és készségeket az álláshirdetésből beemelve az önéletrajzod megfelelő részeibe!
A legtöbb, legalább némi tapasztalattal rendelkező cukrásznak a szabványos fordított időrendi formátumot érdemes választaniuk. Ez a szerkezet a munkatapasztalat részre összpontosít, ahol felsorolhatod a kapcsolódó szerepeidet, a legutóbbitól visszafelé haladva maximum 10 évre. A fordított időrendi önéletrajz formátum gyakran a legjobb választás, mert ezt preferálják a HR-esek és a könnyebben olvasható az ATS számára.
Ugyanakkor egyes jelentkezőknek rugalmasabb formátumra lehet szükségük. Tanulók, gyakornokok és önfoglalkoztatók számára a funkcionális önéletrajz lehetővé teszi a releváns készségek és tapasztalatok bemutatását egy teljes munkatapasztalat rész nélkül. Egy hibrid formátum, ami a fordított időrendet és a funkcionálist ötvözi, szintén jól működhet.
Az összefoglalóban mutathatod be a legjobb készségeidet a cukrász szakmában fontos személyiségjegyekkel együtt. Ezek a 3-5 mondat ízelítőt adnak a HR-esnek arról, mit tudsz nyújtani, miközben arra ösztönzik, hogy elolvassa az önéletrajzod további részleteit. Számok és leíró nyelvezet segítségével már az elejétől kitűnhetsz.
Íme a cukrász önéletrajz mintánk összefoglalója:
Lelkes és kreatív cukrász vagyok 3 év szakmai tapasztalattal. A Legfinomabb Cukrászdában olyan új desszertkreációkat fejlesztettem ki, amelyek 15%-kal növelték az eladásokat. Részt vettem a cukrászda arculatának megújításában is. Precízen dolgozom és nagy hangsúlyt fektetek a sütemények külalakjára. Rendszeresen indulok süteménydíszítési versenyeken is . A célom, hogy egy olyan csapat tagja legyek, ahol folyamatosan fejlődhetek és megoszthatom a kreatív ötleteimet.
Mivel a munkatapasztalat rész valószínűleg az önéletrajz középpontjában lesz, érdemes odafigyelni, hogy jól mutasd be a készségeidet és tapasztalataidat. Először sorold fel az ide vonatkozó állásaidat, a legutóbbitól visszafelé. Minden pozíciónál add meg a munkakört, a cég nevét, helyét és az időszakot. Ezalatt 4-5 pontban emeld ki az erősségeidet, feladataidat és eredményeidet. Számszerűsítsd a hatásodat, adj hozzá statisztikákat és cselekvést kifejező igéket.
Íme a munkatapasztalat rész a cukrász önéletrajz mintánkból:
Cukrász a Legfinomabb Cukrászda, Budapest
Január 2018 — Jelenleg
Gyakornok cukrász a Édes Kézzel Cukrászda, Szeged
Július 2016 — December 2017
Bár formális képzettség nem feltétlenül elvárás, bármilyen tanulmányok, gyakornokság vagy végzettség előnyt jelenthet. Tüntesd itt fel az összes diplomát és bizonyítványt. A kitüntetések és elismerések is kerüljenek ide. Ha van alapképzési diplomád, a középiskolát már nem kell feltüntetni. Képesítéseket is felsorolhatsz itt, vagy létrehozhatsz külön részt ezek kiemelésére.
Nézd meg az oktatási rész formázását a cukrász önéletrajz mintánkon.
Cukrász szakképesítés, Aranysütő Szakképző Iskola, Székesfehérvár
2015 — 2017
Érettségi bizonyítvány, József Attila Gimnázium, Dunaújváros
2011 — 2015
Cukrászként a készségeid képezik munkád lényegét. A CV készségek részében pontokba szedve emelheted ki ezeket. Ügyelj a koherens kép kialakítására a munkatapasztalat és a hirdetésben leírt munkáltatói elvárások alapján. Fontos a puha készségek (kreativitás, tisztaság) és kemény készségek (élelmiszerbiztonság) megfelelő vegyítése.
Íme a készségek rész az önéletrajz mintánkból:
Ahogy a sütemény ízletesebb, ha szépen dekorált habvirág díszíti, az önéletrajzod is vonzóbb, ha jó elrendezés és dizájn egészíti ki. Az elrendezés segít professzionális jelöltként feltüntetni, aki komolyan veszi a szakmáját, és mivel a cukrászat kreatív hivatás, megmutathatod a személyes stílusod.
Egy kis szín, egy attraktív fejléc sokat dobhat az önéletrajzodon. Érdemes figyelembe venni a cég arculatát is. Egy exkluzív szálloda valószínűleg más elrendezést igényel, mint egy helyi élelmiszerüzlet. A bizonytalanságot kiküszöbölheti, sőt akár több dizájnt is létrehozhatsz, ha sablont használsz.